“Naša djeca su OK”: međunarodna konferencija duginih obitelji u Zagrebu

10. – 12. svibnja 2019.

*click here for the English version of the programme*

Dobrobit djece koja odrastaju u duginim obiteljima i dalje je tema rasprave ne samo u Hrvatskoj, nego i u susjednim zemljama, i u Europskoj uniji.
Ali kakva su stvarna iskustva djece u takvim obiteljima? Što nam govore znanstvena istraživanja u posljednjih nekoliko godina i kakav je pravni okvir za dugine obitelji u Hrvatskoj i drugim zemljama EU? Kakva je situacija u zemljama bivše Jugoslavije koje se planiraju pridružiti EU? Što se čini kako bi se poboljšala trenutna situacija i kako mi kao društvo možemo podržati i pomoći djecu i roditelje u duginim obiteljima?
O ovim i mnogim drugim temama raspravljat će se na konferenciji “Naša djeca su OK” u organizaciji udruge Dugine obitelji, uz potporu mreže europskih LGBTIQ * obiteljskih udruženja (NELFA).

Radni jezik konferencije je hrvatski/engleski.


Program konferencije


Petak – 10. svibnja 2019.

18:00 – 20:00 | Tko su dugine obitelji? – uvodni govori i upoznavanje
Rodino gnijezdo, Žerjavićeva 10

Kao uvod u početak konferencije organizatori će, nakon uvodnog pozdrava i pružanja informacija o programu konferencije, potaknuti razgovor o duginim obiteljima: izazovima s kojima se one susreću, osobnim iskustvima, i lijepim stranama LGBTI roditeljstva. Bit će prikazan i kratki dokumentarni film “Nepodobni” o Mladenu i Ivi, gej paru koji žele postati posvojitelji/udomitelji.


Subota – 11. svibnja 2019.

11:00 – 13:00 | Dugine obitelji u Europi – prezentacija i radionica
Dvorana Mueller, Kino Europa

Kratku prezentaciju o mreži europskih duginih obitelji održat će njezin potpredsjednik, Björn Sieverding uz razgovor o različitim inicijativama duginih obitelji u Europi. Nakon toga slijedi interaktivna radionica o obiteljskim pričama i iskustvima sudionika konferencije, s naglaskom na različite nacionalne kontekste, koju će voditi koordinator udruge Dugine obitelji Boris Vrdoljak.


15:00 – 19:00 | Druženje duginih obitelji – neformalno druženje i piknik
(Lokacija ovisi o vremenskim prilikama)

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana obiteljske jednakosti (IFED) i Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije (IDAHOT) udruga Dugine obitelji u suradnji s europskom mrežom duginih obitelji organizira razmjenu iskustava duginih obitelji i neformalno druženje uz dječji kutak i aktivnosti za najmlađe. Sve sadašnje i buduće dugine obitelji su dobrodošle! Za više informacija o pikniku javite se na info@dugineobitelji.com ili se obratite organizatorima konferencije.


19:00 – 21:00 | Obiteljska prava djece i njihovih LGBTI roditelja u zemljama (ex-Yu) regije – panel rasprava
Dvorana Mueller, Kino Europa

Iako smo u neposrednoj blizini, pravni okviri, društveno prihvaćanje i status djece i njihovih LGBTI roditelja vrlo su različiti u zemljama bivše Jugoslavije. Hrvatska i Slovenija kao članice Europske unije imaju sličan pravni okvir, no razlike su i dalje prisutne – Slovenija je relativno nedavno bila na korak do bračne jednakosti. U Bosni i Hercegovini svjedočimo dnevnoj raspravi povodom prve Povorke ponosa BiH, u Crnoj Gori rasprava je fokusirana na donošenje Zakona o životnom partnerstvu, dok se u Srbiji postavlja pitanje hoće li nedavna prinova u obitelji srpske premijerke pomoći razvoju LGBTI obiteljskih prava u toj zemlji, koja su trenutno praktički nepostojeća?
O ovim temama i pitanjima iz publike raspravljat će:

  • Lana Gobec, predsjednica udruge Legebitra (Slovenija)
  • Darko Pandurević, koordinator programa Sarajevskog otvorenog centra (BiH)
  • Danijel Kalezić, predsjednik udruge Queer Montenegro (Crna Gora)
  • Aleksandar Savić, koordinator za komunikacije i fundraising udruge “Da se zna” (Srbija)
  • Daniel Martinović, koordinator udruge Dugine obitelji (Hrvatska)

Moderator: dr. sc. Zlatan Krajina, docent na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu


21:30 – 23:00 | Večernje neformalno druženje
Iskorak


Nedjelja, 12. svibnja 2019.

11:00 – 13:00 | (Pravni) put do bračne jednakosti – prezentacija i razgovor
Dvorana Mueller, Kino Europa

Kako su države “na zapadu” zapravo došle do bračne jednakosti i kakvu su ulogu u tome imale pravne tužbe i građanski angažman? Kako na Hrvatsku (ne) utječu pravni okviri drugih zemalja Europske unije kojima se štite prava djece i njihovih LBGTI roditelja? Što mogu postići nedavne tužbe protiv Hrvatske u slučajevima nemogućnosti posvajanja ili udomiteljstva? Koliko udruge pomažu LGBTI osobama u zaštiti njihovih prava? Govoreći iz vlastitih iskustava, odgovore na ova pitanja pokušat će pružiti predstavnici organizacija duginih obitelji i njihove pravne savjetnice.


16:00 – 18:30 | Dugine obitelji: znanost, a ne znanstvena fantastika – znanstveni skup
Dvorana Mueller, Kino Europa

Znanstveni skup donosi prikaz znanstvenih istraživanja na temu roditeljstva LGBTI osoba u Hrvatskoj i Europi, koja su provedena tijekom posljednjih nekoliko godina. Od istraživačica iz područja psihologije, sociologije i pedagogije moći ćete saznati što LGBTI osobe motivira na roditeljstvo, na koje načine postaju roditelji, kakve stavove o duginim obiteljima ima opća populacija, a kakve studenti/ce u Hrvatskoj i još mnogo drugih zanimljivih znanstvenih tema. Nakon kratkih predstavljanja radova uslijedit će okrugli stol na kojem ćemo razgovarati o izazovima znanstvenih istraživanja duginih obitelji, najnovijim spoznajama iz tog polja i važnosti znanstvenih činjenica u suvremenom društvu.