O nama

Matea Popov rođena je 1989. godine u Splitu. Nakon srednje škole seli se u Zagreb na studij psihologije pri Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu. U Zagrebu se uključuje u aktivizam, prvo za besplatno obrazovanje (tkz. Blokada), a nedugo nakon se priključuje Zagreb Prideu gdje započinje rad na području LGBTIQ+ aktivizma. 

Aktivistička i psihološka karijera sudaraju se i spajaju 2013. godine u radu na kojemu diplomira – „Roditeljsko prihvaćanje djeteta kao lezbijke ili geja“. Po završetku fakulteta Matea nastavlja svoje obrazovanje u području Gestalt psihoterapije u Gestalt centru Homa gdje započinje svoju izobrazbu za psihoterapeutkinju.

Matea je danas diplomirana Gestalt psihoterapeutkinja, a u svakodnevnom radu se bavi psihološkim savjetovanjem, posebice LGBTIQ osoba, grupnim radom te različitim edukacijskim programima. Unutar psihološkog savjetovanja i rada s ljudima posebno je zanimaju partnerski odnosi, a na ovom području se obrazovala u sklopu GATLA (Gestalt Institut u Los Angelesu) edukacija za partnersku terapiju.

Aktivna je u udrugama Trans Aid i Dugine obitelji te u feminističkom kolektivu fAktiv. Savjetovanje radi i u privatnoj praksi „Gesta savjetovanje“.

Većinu slobodnog vremena Matea provodi u različitim sportskim aktivnostima, a posebice voli one na otvorenom. 


Psihološko savjetovanje

Sve osobe se tijekom života susreću s nekim teškoćama i problemima te se ponekad osjećamo loše. LGBTIQ osobe prolaze kroz sve uobičajene probleme poput drugih ljudi (primjerice tugovanje/gubitak, problemi s prijateljem/prijateljicom, problemi u obitelji, prilagodba na studij, prekid veza i sl.) , no uz to se javljaju neki dodatni i specifični problemi poput coming outa, manjinskog stresa te sustavnoj izloženosti nepovoljnoj poziciji u društvu.

Probleme najčešće rješavamo sami ili uz pomoć bliskih osoba, no nekada je dobro potražiti podršku stručne osobe koja će nam pomoći da budemo uspješniji u tome.

U savjetovalištu Duginih obitelji sve LGBTIQ+ osobe imaju mogućnost besplatnog psihološkog savjetovanja. Besplatno savjetovanje je obično ograničeno na 5 do 8 susreta od 50 minuta, najčešće jednom tjedno.

Savjetovanje je zajednički proces psihologinje i klijenta/ice. Oboje su eksperti: savjetovatelj raspolaže stručnim znanjima i vještinama, a klijent je taj koji najbolje poznaje sebe i stoga jedini može procijeniti što je dobro za njega. U tom procesu, ne nude se direktni savjeti i rješenja (iako riječ savjetovanje može zavarati), već se osobi pomaže da sama dođe do prihvatljivog rješenja. Ide se onim tempom i onim smjerom kojim klijent to želi. 

Cilj savjetovanja je da naučite nove vještine koje će vam omogućiti da se učinkovitije suočavate s novim životnim situacijama i prilagođavate im se.

Za termin besplatnog psihološkog savjetovanja kontaktiraj nas e-mailom: info.dugineobitelji@gmail.com


Partnersko savjetovanje

U savjetovalištu Duginih obitelji svi LGBTIQ+ parovi mogu zatražiti besplatno partnersko savjetovanje. Biti u vezi i/ili u braku često je teško i dinamično, no isto tako često je i vrijedno truda te rada na odnosu. Parovi traže podršku kada prolaze kroz velike promjene u odnosu (proširivanje obitelji, seljenje, promjena posla), kada imaju poteškoće s komunikacijom ili ostvarivanjem emocionalne bliskosti, kada dođe do promjena u seksualnom funkcioniranju veze ili kada naiđu na neke druge poteškoće.

Partnersko savjetovanje obično traje 90 minuta te se odvija u nekoliko ponovljenih susreta s psihologinjom.

Za termin besplatnog partnerskog savjetovanja kontaktiraj nas e-mailom: info.dugineobitelji@gmail.com


Grupni programi i radionice

Udruga Dugine obitelji nastala je 2011. godine iz Grupe podrške za LGBTIQ roditelje i one koji to žele postati. Od tada smo proveli 4 ciklusa grupa podrške za LGBTIQ roditelje, te tri dodatna tematska ciklusa grupa podrške na temama autanja i usamljenosti.

Trenutno je aktivna peer grupa podrške (za studente/ice) Qrug koju u suradnji s Duginim obiteljima organiziraju članice udruge Za Pravo s Pravnog Fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Za više informacija se možeš javiti na e-mail adresu: qrug.zapravo@gmail.com

Ako si zainteresiran/a za sudjelovanje u gurpama podrške koje organiziraju Dugine obitelji (prvenstveno na temu roditeljstva LGBTIQ* osoba) možeš nam se javiti e-mailom: info.dugineobitelji@gmail.com, a mi ćemo te obavijestiti u trenutku kada krene oformljavanje nove grupe.