O nama

Foto: Marko Todorov /CROPIX

Odvjetnica Zrinka Bojanić posljednjih je godina angažirana na području pružanja pravne zaštite ženama i LGBTIQ osobama. Zastupala je niz udruga i pojedinca/ki čija su prava i dostojanstvo bila omalovažavana kroz sve intenzivnije jačanje desničarskih i populističkih inicijativa koje ciljaju na smanjene ljudskih prava manjina i reproduktivnih prava žena.

Udruzi Dugine obitelji pruža usluge pravnog savjetovanja i pravnog zastupanja, te sudjeluje u edukacijama koje Dugine obitelji provode na temu pravne zaštite i podrške LGBTIQ+ osobama i njihovim obiteljima.

U slobodno vrijeme vodi udrugu Dog Dancing Team, osnovanu 2014. godine, preko koje radi individualno s kućnim ljubimcima i njihovim ljudima radi što bolje prilagodbe pasa na gradski život i pristojno ponašanje.


Daniel Martinović hrvatskom civilnom društvu aktivnije se priključio 2012. godine, i od tada sudjeluje u koordinaciji raznih javnih događanja i aktivnosti – poput kampanje “Glasaj protiv” tijekom referenduma o braku 2013. godine, prosvjeda potpore kurikularnoj reformi “Hrvatska može bolje” 2016. godine ili crowdfunding kampanje za slikovnice “Moja dugina obitelj”, 2018. i 2019. godine. Po struci je informatičar koji se primarno bavi projektnom koordinacijom, te od 2014. do 2018. godine profesionalno je bio angažiran u udrugama Zagreb Pride, RODA – Roditelji u akciji i Gong.

Trenutno obnaša funkciju predsjednika udruge Dugine obitelji u kojoj je zaposlen kao projektni koordinator. Duginim obiteljima aktivnije se priključio 2014. tijekom zagovaranja Zakona o životnom partnerstvu. Kroz taj proces pobliže se upoznao s mnogim društvenim i zakonskim izazovima s kojima se suočavaju LGBTIQ+ osobe u Hrvatskoj i njihove obitelji, što ga je motiviralo da se nastavi baviti područjem pravnog savjetovanja i zagovaranja za obiteljska prava LGBTIQ+ osoba.

Uz angažman u udruzi Dugine obitelji, član je koordinacije GOOD inicijative, koja se zalaže za sustavno i kvalitetno uvođenje odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo u hrvatski odgojno-obrazovni sustav, te obnaša funkciju tajnika europske mreže organizacija duginih obitelji “NELFA – Network of European LGBTIQ* Family Associations”, koja okuplja 40tak organizacija i inicijativa diljem Europe. U slobodno vrijeme igra društvene igre i organizira pub kvizove.


Besplatno pravno savjetovanje i odvjetničko zastupanje

Udruga Dugine obitelji pruža besplatno pravno savjetovanje i informiranje o pravima LGBTI osoba u Hrvatskoj i EU, te omogućuje odvjetničko zastupanje LGBTIQ* osobama koje se suočavaju s diskriminacijom i poteškoćama u ostvarivanju svojih obiteljskih ili roditeljskih prava.

Ukoliko Vam je potrebno pravno savjetovanje, obratite nam se putem e-maila info.dugineobitelji@gmail.com ili našeg kontakt obrasca na web stranici.