Novosti

Kandidati_kinje za EU parlament pozvani da štite demokraciju i ljudska prava LGBTI osoba usred političkih neprijateljstava

Mreža ILGA-Europe pokrenula je kampanju ‘Come out 4 Europe’, pozivajući kandidate_kinje za europske izbore da se obvežu na zaštitu i promicanje prava LGBTI osoba. Kampanja je reakcija na porast govora mržnje i nasilja protiv LGBTI osoba u EU, naglašavajući hitnu potrebu za akcijom. Kroz potpisivanje obećanja ‘Come Out 4 Europe’, kandidati_kinje imaju priliku pokazati svoju predanost LGBTI pravima u Europskom parlamentu.

Edukacija o radu s LGBT klijentima

Edukacija o savjetodavnom i terapijskom radu s LGBT klijentima namijenjena je stručnjacima i stručnjakinjama pomagačkih zanimanja koji se bave savjetodavnim ili psihoterapijskim radom.

U manjoj grupi od maksimalno 15 osoba cilj nam je upoznati stručnjakinje sa specifičnostima rada s LGBT klijentima.

Rješenje Ustavnog suda Republike Hrvatske o Zakonu o životnom partnerstvu: korak naprijed prema priznavanju i zaštiti prava LGBTIQ+ osoba

Udruga Dugine obitelji s oduševljenjem pozdravlja rješenje Ustavnog suda Republike Hrvatske kojim je potvrđena suglasnost Zakona o životnom partnerstvu s Ustavom RH, čime se potvrđuje jednakost u uređivanju pravnih i obiteljskih odnosa kako u braku, tako i u životnom partnerstvu. Ova odluka označava značajan korak naprijed prema ostvarivanju jednakosti i priznanju prava za sve članove hrvatskog društva, neovisno o njihovoj spolnoj orijentaciji.

Priznavanje roditeljstva: Zastupnici u Europskom parlamentu žele da djeca diljem EU imaju jednaka prava

Europski parlament podržao je prepoznavanje roditeljstva diljem EU-a, bez obzira na način začeća ili obiteljski status. S ciljem osiguranja jednakih prava djeci diljem Unije, zakonodavni prijedlog je dobio podršku s 366 glasova za, 145 protiv i 23 suzdržanih. Države članice zadržavaju pravo odlučivanja o nacionalnim zakonima o roditeljstvu, ali su obvezne priznati roditeljstvo utvrđeno u drugoj zemlji EU-a. Također, podržan je Europski certifikat o roditeljstvu kako bi se smanjile birokratske prepreke i olakšalo prepoznavanje roditeljstva u EU-u.

Ohrabrujući rezultati istraživanja: pozitivan stav prema LGBTIQ osobama prevladava u Hrvatskoj

Više od polovice ispitanika ima pozitivan stav prema duginim obiteljima i podržava uvođenje LGBTIQ tema u nastavne programe i škole, a preko 70% nema problema s time da im je kolega ili kolegica na poslu LGBTIQ osoba.

Rezultati su to ispitivanja javnog mišljenja koje je provela agencija Valicon, u sklopu europskog projekta “CareFor” kojeg provode udruge Legebitra iz Slovenije i Dugine obitelji iz Hrvatske. Ovo opsežno istraživanje javnog mišljenja provedeno je s ciljem analize stavova građana prema duginim obiteljima, te obuhvatilo je reprezentativan uzorak od 1011 ispitanika u dobi od 15 do 75 godina prema kombinaciji spola, dobi, obrazovanja i regije u kojoj žive.

Dugine obitelji organiziraju radionicu povodom Mjeseca vidljivosti biseksualnih osoba

Svake godine diljem svijeta, rujan se obilježava kao “Bisexual Visibility Month” ili Mjesec vidljivosti biseksualnih osoba, kako bi se naglasila važnost prepoznavanja i podrške biseksualnoj zajednici. U skladu s tim, 30. rujna organiziramo radionicu naslova “Seksualnost i Rodni Identitet: Više Od Jedne Dimenzije” kao doprinos podizanju svijesti o složenim aspektima seksualnosti i rodnog identiteta.

Pokrenuta crowdfunding kampanja “Moja dugina obitelj kod bake i djeda”

Udruga Dugine obitelji pokrenula je novu crowdfunding kampanju za treću slikovnicu u serijalu priča o Roku i Ani – naziva “Moja dugina obitelj kod bake i djeda”. Slikovnica je prvenstveno namijenjena djeci koja žive u duginim obiteljima, poput Ane i Roka, kako bi im pomogla da svoje obitelji prepoznaju kao dio društva u kojem žive. No, osim njima, može poslužiti i svakom roditelju koji želi razgovarajte sa svojim djetetom o duginim obiteljima, LGBTIQ temama i društvenim različitostima.