Dugine obitelji su organizacija koja okuplja LGBTIQ* parove i pojedince koji imaju djecu, žele imati djecu ili se jednostavno žele informirati o izazovima i divnim aspektima planiranja obitelji. Inspirirane sličnim organizacijama diljem svijeta, Dugine obitelji su se okupile prvi put 2011. godine kao grupa za psihosocijalnu podršku pod vodstvom psihologinja Iskre Pejić i Matee Popov.

Nakon što su dva ciklusa grupe za podršku završile, sudionici i sudionice grupe su odlučili nastaviti sastajati se i družiti kao neformalna građanska inicijativa. Tada je osnovan forum, nedugo nakon toga pokrenuta je i ova web stranica kako bi se pružila platforma za daljnju interakciju. Donošenje Zakona o životnom partnerstvu 2014. godine značajno je povećalo vidljivost obiteljskog života LGBTIQ* osoba u Hrvatskoj, privlačeći pažnju kako šire javnosti tako i LGBTIQ osoba koje su zainteresirane za dugine obitelji.

Godine 2017. službeno je registrirana udruga koja je 2018. izdala slikovnicu pod nazivom “Moja dugina obitelj”; prvu takve vrste u Hrvatskoj, koja prikazuje sličice iz života djece s istospolnim roditeljima. 2019. godine organizirana je prva međunarodna konferencija o duginim obiteljima u Hrvatskoj pod nazivom “Naša djeca su ok”. Godinu kasnije, udruga se izborila kroz sudske postupke za pravo istospolnim parovima u Hrvatskoj da postanu udomitelji, a 2022. godine izborila se i za pravo pristupa istospolnim parovima procjeni za posvajanje.

Dugine obitelji i dalje redovito organiziraju aktivnosti i druženja. Budući da su ove obitelji netipične, razgovor s drugim osobama u sličnim životnim okolnostima može biti vrlo koristan i ohrabrujući. Kroz aktivnosti i susrete udruge Dugine obitelji pruža se prilika za LGBTIQ* roditelje, roditeljice i one koji planiraju roditeljstvo da razmjene iskustva i spoznaje, te se upoznaju, informiraju i druže.

Ukoliko nam se želite pridružiti, slobodno nam se javite!