Index.hr: “Dugine obitelji: Država sustavno diskriminira gay parove u udomljavanju djece”

UDRUGA Dugine obitelji ustvrdila je da Hrvatska i dalje sustavno diskriminira istospolne životne partnere i ne želi im omogućiti udomiteljstvo, iako su pojedini parovi prošli sve psihološke i socijalne testove i zadovoljili visoke kriterije potrebne kako bi se pomoglo nezbrinutoj djeci u domovima, čiji broj raste iz dana u dan.

Udruga koja okuplja LGBT parove i pojedince koji imaju djecu ili žele postati roditelji upozorila je na konferenciji za novinare u povodu prijedloga novog Zakona o udomiteljstvu na izostavljanje istospolnih životnih partnera iz prijedloga novog zakona, za kojeg je danas predviđeno prvo čitanje u saboru.

Ministarstvo odbilo sve prijedloge o uključenju životnih partnera u zakon

Koordinator udruge Daniel Martinović istaknuo je da Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u prijedlog novog zakona u definiciju udomiteljske obitelji nije uključilo životne partnere i neformalne životne partnere unatoč mnogobrojnim komentarima građana i struke tijekom javnog savjetovanja. Ministarstvo je na kraju odbilo sve prijedloge o uključenju životnih partnera u zakon.

“Prema Zakonu o životnom partnerstvu osoba istog spola, životni partneri izjednačeni su s bračnim i izvanbračnim drugovima u upravnim postupcima, a s obzirom na to da je Zakon o životnom partnerstvu osoba istog spola organski zakon u odnosu na zakone koji se odnose na obiteljskopravne odnose, važno je, iz pravne perspektive, uvrstiti životne partnere u Zakon o udomiteljstvu”, naglasio je Martinović.

Dugogodišnja znanstvena istraživanja pokazala su da ne postoji nikakva razlika u razvoju djece koju odgajaju heteroseksualni u odnosu na homoseksualne parove, kaže Martinović, pa ne postoje znanstveni temelji za ograničavanje prava istospolnim parovima na pristup udomiteljstvu ili bilo kakvom roditeljstvu.

Moderne europske države omogućavaju udomljavanje djece istospolnim parovima

Većina modernih i razvijenih europskih država kroz svoje zakone i praksu omogućava istospolnim parovima udomljavanje djece koje nemaju adekvatnu skrb, a podaci iz SAD-a govore da istospolni parovi šest puta češće udomljuju djecu u odnosu na heteroseksualne parove i time predstavljaju važan resurs državi u zbrinjavanju djece bez adekvatne roditeljske skrbi.

“Država ne bi smjela nikome ograničavati pristup postupku udomiteljstva na temelju seksualne orijentacije, niti djeci bez roditeljske skrbi koja su smještena u domove pravo na najbolju moguću udomiteljsku obitelj”, poručio je Martinović.

Naveo je da u sustavu postoji 1000 djece koja odrastaju u domovima umjesto u udomiteljskim obiteljima, a značajan broj te djece zbog različitih zdravstvenih problema, etničke pripadnosti ili broja braće i sestara ne nalazi lako udomitelje.

Podaci iz 2016. pokazuju da su udomitelji u Hrvatskoj većinom osobe iznad 50 godina i da trećina udomitelja nema završenu srednju ili čak osnovnu školu. Udomiteljstvo je najčešće koncentrirano u ruralnim sredinama, mladih visokoobrazovanih obitelji u urbanim sredinama jako je malo, a broj im je u opadanju, ističe Martinović.

“Apeliramo na Ministarstvo, vladu  i sabor da u Zakon o udomiteljstvu, koji je danas na prvom čitanju u saboru, uvrsti mogućnost udomiteljstva za životne partnere i neformalne životne partnere vodeći se najvećim načelima struke i najboljim interesima djeteta”, rekao je Martinović.

Tužba protiv države zbog diskriminacije životnih partnera

Vjerujemo da će vladajuća koalicija, koja je sastavljena od demokršćanskih i progresivno liberalnih stranaka i pripadnika manjina, pokazati hrabrost i spremnost za civilizacijski iskorak u korist mnogobrojne djece smještene u domovima, dodao je.

Odvjetnica Sanja Bezbradica-Jelavić, koja zastupa par koji tuži državu zbog zaustavljanja procesa udomiteljstva isključivo zbog njihove seksualne orijentacije, predstavila je detalje tužbe.

U tijeku je spor pred Upravnim sudom koji su pokrenuli životni partneri zato što je nadležni Centar za socijalnu skrb odbacio njihov zahtjev za udomiteljstvom, jer je “utvrđeno kako ne postoje zakonske pretpostavke za pokretanje postupka za izdavanje dozvole udomiteljskoj obitelji za obavljanje udomiteljstva“.

“Nadležno Ministarstvo uopće nije odlučilo o predanoj žalbi. S obzirom na to da je Centar za socijalnu skrb naglo prestao provoditi već započeti postupak stručne procjene tužitelja, iako tužitelji udovoljavaju svim uvjetima iz članka 18., 20. i 21. Zakona o udomiteljstvu, a kod njih ne postoje niti taksativno nabrojane zapreke propisane člankom 19. Zakona o udomiteljstvu, može se zaključiti da je postupanje centra prema podnositeljima bilo diskriminatorno zbog njihove spolne orijentacije”, naglasila je Bezbradica-Jelavić.

Izvor (fotografija i tekst):  https://www.index.hr/vijesti/clanak/dugine-obitelji-drzava-sustavno-diskriminira-gay-parove-u-udomljavanju-djece/2008810.aspx