Index.hr: “LGBT i roditeljske udruge podnose kaznenu prijavu protiv organizatora karnevala u Kaštelima”

UDRUGE Zagreb Pride, Lezbijska organizacija Rijeka LORI, Dugine obitelji i RODA – Roditelji u akciji poslale su priopćenje u kojemu najavljuju podizanje kaznene prijave protiv organizatora kaštelanskog karnevala na kojemu je spaljena slikovnica s gay parovima.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Jasno pozivanje na mržnju”

“Udruge Zagreb Pride, Lezbijska organizacija Rijeka “LORI”, Dugine obitelji i RODA – Roditelji u akciji podnose kaznenu prijavu protiv organizatora karnevala u Kaštelama (Kaštelanska krnjevalska udruga Poklade Donja Kaštela), odgovorne osobe (Nikša Radić) i drugih nepoznatih počinitelja radi počinjenja kaznenog djela javnog poticanja na nasilje i mržnju, iz čl. 325. st. Kaznenog zakona, zbog toga što su u nedjelju, 4. veljače, na Dječjem karnevalu u Kaštelima pred nekoliko stotina roditelja i djece organizirali spaljivanje karnevalskog Krnje, koji je simbolizirao slikovnicu o duginim obiteljima koja govori o prihvaćaju marginaliziranih obitelji koje žive u našem društvu.

Paljenje slikovnice s natpisom “mama + mama” s jedne te “tata + tata” s druge strane u duginim
bojama dovelo je do uznemiravanja LGBTIQ osoba, životnih partnera i partnerica – njihovih obitelji i njihove djece – te je tim činom na javnom skupu, pred djecom, jasno pozvano na mržnju prema osobama temeljem njihove spolne orijentacije. Okolnost da je kazneno djelo počinjeno u kontekstu maškara ne može otkloniti odgovornost počinitelja pozivanjem na slobodu govora i satiru jer nije riječ o uobičajenoj društvenoj kritici političara ili drugih nedodirljivih elita, već se
paljenjem slikovnice s istospolnim roditeljima i roditeljicama poziva na mržnju prema
manjinskoj, diskriminiranoj i obespravljenoj skupini u društvu. O tome su se već izjasnile obje
nadležne pravobraniteljice – Pravobraniteljica za djecu i Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Smatramo kako ovakvi postupci direktno doprinose širenju neprijateljskog okruženja u kojima
nismo sigurne i sigurni slobodno živjeti svoje identitete, te potiču diskriminaciju i nasilje protiv nas i naših obitelji.

Da bi se nešto nazvalo obitelji nije dovoljno imati samo dvije osobe različitog spola i njihovo biološko potomstvo, kako nam se pokušava nametnuti u javnosti. Obitelj je ona u kojoj se ženu ne zlostavlja, ona u kojoj djeca nisu ponižavana i zanemarivana. Obitelj je mjesto gdje se prihvaća, poštuje i voli. Mi smo ta obitelj. Mi se u ovom društvu borimo za svačije pravo da uređujemo svoje živote kako želimo. Mi LGBTIQ osobe, životni partneri i životne partnerice, roditelji, roditeljice te naša djeca jesmo obitelj – mi imamo obitelji, odgajamo i školujemo svoju djecu i podržavamo se u znaku ljubavi i solidarnosti”, napisali su.

Izvor (fotografija i tekst): https://www.index.hr/vijesti/clanak/lgbt-i-roditeljske-udruge-podnose-kaznenu-prijavu-protiv-organizatora-karnevala-u-kastelima/1024225.aspx