Index.hr: “LORI i Dugine obitelji podižu kaznenu prijavu zbog paljenja gej zastave”

LEZBIJSKA organizacija Rijeka LORI i Dugine obitelji podižu kaznenu prijavu zbog paljenja zastave duginih boja postavljenoj na zgradi Gradske vijećnice u Rijeci, izvijestili su u utorak.

LORI i Dugine obitelji ističu da je u noći sa 7. na 8. svibnja ove godine na Instagram profilu “riječani.1987”, koji se povezuje s navijačkom skupinom Armadom, objavljena videosnimka paljenja zastave duginih boja uz poruku: “Ovo je odgovor na novodoneseni zakon o posvajanju djece istospolnim parovima 1987.”

Udruge LORI i Dugine obitelji podnose kaznenu prijavu Općinskome državnom odvjetništvu u Zagrebu zbog “poticanja na nasilje i mržnju” i “oštećenja tuđe stvari”.

“Paljenje zastave duginih boja homofobni je čin koji prema zakonima Republike Hrvatske spada u kaznena djela te očekujemo brzu i efikasnu reakciju državnih institucija, detaljnu istragu državnog odvjetništva te sankcioniranje počinitelja”, stoji u priopćenju udruga. Podsjećaju da je Udruga LORI 26. listopada 2020. podnijela kaznenu prijavu Općinskome državnom odvjetništvu u Rijeci zbog grafita “Ubi pedera”, koji je bio napisan na izlogu riječke Gradske vijećnice, a motiviran izložbom “20 godina LORI” postavljenom u izlozima.

“Paljenje dugine zastave i pozivanje na nasilje i mržnju sramotna su djela zastrašivanja jednog dijela građana i građanki naše Rijeke i doprinose kreiranju atmosfere straha i nesigurnosti”, stoji u priopćenju.

“Idemo radije biti ponosni čuvari grada”

LORI i Dugine obitelji ističu da u opisu Instagram profila “riječani.1987”, na kojem je objavljena snimka paljenja zastave duginih boja, stoji: “Mi smo ponosni čuvari bili sve te godine, snage, ponosa i časti grada i domovine”. 

“I zaista se pitamo, mi i naši prijatelji i prijateljice, susjedi, rodbina, kolege i kolegice, ali i brojni drugi sugrađani i sugrađanke, što je to ‘ponosno’ u mržnji, prijetnjama nasiljem, stigmatiziranju i naposljetku uništavanju tuđe imovine. Kojih smo to vrijednosti onda ‘ponosni čuvari’ ako zastrašujemo, prijetimo i napadamo obitelji, roditelje koji se vole i žele pružiti dom nekome tko ga treba?”, navodi se u priopćenju.  

“Idemo radije biti ponosni čuvari grada i nacije tako što ćemo njegovati nenasilje, zajedništvo i vjeru u naš dom i domovinu koja jača i raste upravo jer se mi ne bojimo različitosti”, zaključuju dvije udruge.

Na videosnimci se vide mladići u crnome koji uz pomoć signalne baklje na motki pale zastavu.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel prije tri dana rekao je kako do objave snimke u Gradu Rijeci nisu znali da je zastava zapaljena. Istaknuo je da su primijetili manje oštećenje na zastavi duginih boja u listopadu prošle godine, kad je postavljena na zgradi Gradskog poglavarstva u povodu održavanja festivala queer i feminističke kulture – Smoqua.

“Nitko tada nije zaključio da se radi o paležu, nego da se radi o oštećenju do kojeg je došlo zbog okolnosti koje ni po čemu nisu upućivale na namjeru oštećenja zastave, što se, uostalom, povremeno događa i s drugim zastavama koje krase pročelje zgrade gradske uprave”, rekao je Obersnel i dodao da bi u suprotnome o tome svakako obavijestili policiju.

Izvor (fotografija i tekst): https://www.index.hr/vijesti/clanak/lori-i-dugine-obitelji-podizu-kaznenu-prijavu-zbog-paljenja-gej-zastave/2275361.aspx