Index.hr: “Na zagrebačkom Prideu na biciklima okupilo se 500 ljudi”

POVORKA na biciklima – Pride Ride koja je danas okupila oko 500 sudionika i ove je godine, zbog pandemije koronavirusa, održana umjesto tradicionalne Povorke ponosa, a podržali su ju i mnogi javni djelatnici, među kojima i zamjenica gradonačelnika Zagreba Danijela Dolenec.

Koordinator udruge “Dugine obitelji” Daniel Martinović objasnio je kako je biciklistička povorka prilika da se, uz pridržavanje epidemioloških mjera zbog pandemije koronavirusa, nastavi podizati vidljivost LGBT osoba u javnom prostoru, pa tako i u Zagrebu.

Martinović je istaknuo da su vidljivi mali pozitivni pomaci u odnosu na transrodne osobe kao što je presuda vezana uz udomiteljstvo. Ipak, smatra i vjeruje da će i ova povorka pridonijeti njihovu cilju.

“Nećemo se dati zastrašiti kukavičkim činovima”

Martinović je poručio okupljenima – nećemo se dati zastrašiti kukavičkim činovima paljenja zastava duginih boja ili karnevalskih lutaka te fizičkim nasiljem prema onima koji se ne uklapaju u nečije poimanje roda.

Bez obzira tko je na vlasti, nećemo prestati tražiti svoja prava, ustvrdio je.

Povorka je vozila ovom rutom – Park stara Trešnjevka – Ozaljska – Tratinska – Savska – Žerjavićeva – Baruna Trenka – Trg kralja Tomislava – Mihanovićeva – Vodnikova – Savska – Vukovarska – Trešnjevački trg  te Ozaljskom natrag u park.

Povorku je organizirala inicijativa “Ponosni Zagreb” – neformalna grupa LGBTIQ+ aktivistkinja i aktivista koji se bave zaštitom ljudskih prava. Nastala je kao reakcija na potres i pandemiju, a cilj joj je spriječiti trend ograničavanja prava i smanjivanja zastupljenosti LGBTIQ+ osoba u javnom i medijskom prostoru.

Proslavili presudu suda o istospolnim udomiteljima

Zalažu se i za ravnopravnost rodnih identiteta, rodnih izražavanja, spolnih karakteristika i seksualnih orijentacija u svim sferama života s velikim naglaskom na protivljenje nasilju i diskriminaciji na svim razinama.

“Kad smo prošle godine usred pandemije i neposrednih posljedica potresa krenuli organizirati prvi Pride Ride, nadali smo se da ćemo ove godine u ovo doba živjeti bar malo bolje. Međutim, rješavanje temeljnih životnih pitanja građana Zagreba, uključujući pripadnike naše zajednice, ne pokreće se s mrtve točke”, istaknuli su organizatori.

Ovogodišnjom povorkom željeli su proslaviti i nedavnu presudu koja životnim partnericama i partnerima omogućuje pristupanje procjeni da postanu posvojiteljice, ali i izraziti zabrinutost zbog stava hrvatske Vlade, koja se na tu povijesnu odluku odlučila žaliti.

Izvor (fotografija i tekst): https://www.index.hr/vijesti/clanak/na-zagrebackom-prideu-na-biciklima-okupilo-se-500-ljudi/2281395.aspx