Index.hr: “Samo 13 djece posvojeno je u Hrvatskoj u 2021. godini”

OKO 80 djece u Dječjem domu u Nazorovoj čeka na novi, roditeljski dom. Zabrinjavajući je podatak koliko ih je najveći dječji dom napustilo ove godine, a liste čekanja sve su duže, piše RTL.

“Tijekom ove godine, znači u prvih devet mjeseci ove godine udomljeno je tek 15-ak djece, što je jako mali broj, a posvojeno je 13”, rekla je Jasna Ćurković Kelava, ravnateljica Dječjeg doma.

A sve to zbog izrazito malog broja udomiteljskih obitelji u Hrvatskoj – njih 1320. Većinom je riječ o udomiteljima starije životne dobi, a novim paketom mjera, pa i izmjenama Zakona o udomiteljstvu, ministar Josip Aladrović nada se privući veći broj mlađih udomitelja.

“Mi taj trend moramo okrenuti. Ono što smo si postavili kao jedinične ciljeve – to je povećanje od 10 posto samog broja udomitelja, a još veći postotak povećanja broja udomljene djece. Dakle, iz tog razloga upravo idemo i u fleksibilizaciju uvjeta i u povećanje opskrbnine i povećanje naknada”, rekao je Aladrović. No davanja im se nisu mijenjala 14 godina.

Tradicionalni udomitelji primat će mjesečno 1350 kuna po djetetu

Udomiteljske obitelji od početka sljedeće godine za najviše troje djece primat će naknadu od najmanje 11.625 kuna. Tradicionalni udomitelji, kojih je najviše – primat će na mjesec po djetetu 1350, odnosno nešto više od četiri tisuće kuna za troje djece. Ovisno o djetetovoj dobi, na to će još dobiti najviše 2850 kuna opskrbnine.

I sami udomitelji nadaju se da će biti više i onih profesionalnih – kojima više neće biti potreban isključivo fakultet, već srednja stručna sprema.

“Zakon ide od 2019. za profesionalno udomiteljstvo i nije se nitko javio. Za standardno je – njih 44, a za ovo specijalizirano nije nitko. I još jedan podatak koji je jako bitan. U prošloj godini je došlo novih 145 udomitelja, a odustalo je od udomiteljstva 543. Mislim, to je jedan jako porazan podatak”, rekla je Katarina Bojšić, predsjednica Saveza udruga udomitelja Hrvatske. A istospolnim parovima porazno je i to da, u novom prijedlogu zakona, unatoč presudi Ustavnog suda, neće biti navedeni kao mogući udomitelji.

“Ima sve više i više djece u domovima, djece koja su napuštena od strane svojih heteroseksualnih roditelja, imate cijelu ovu skupinu životnih partnera koji žele postati udomitelji ili posvojitelji i zašto im se to ne bi moglo omogućiti? Ono što je glavno djeci je da im se pruži nekakav dom, podrška, potpora, a seksualna orijentacija je stvarno nebitna u tome”, kazao je Daniel Martinović, predsjednik udruge Dugine obitelji. Prvi gej udomitelji potaknuli su i druge da se prijave, a sve to trebalo bi ubrzati proces udomljavanja djece u Hrvatskoj.

Izvor (fotografija i tekst): https://www.index.hr/vijesti/clanak/samo-13-djece-posvojeno-je-u-hrvatskoj-u-2021-godini/2308585.aspx