Index.hr: “Sud proglasio Vigilare krivim za uznemiravanje i diskriminaciju LGBTIQ osoba”

ULTRAKATOLIČKA udruga Vigilare danas je pred Županijskim sudom u Zagrebu nepravomoćno proglašena krivom za diskriminaciju, poticanje na diskriminaciju i uznemiravanje LGBTIQ osoba i njihovih obitelji, i to temeljem tužbe koju je protiv nje podnijela udruga Dugine obitelji.

Dugine obitelji tužile su Vigilare zbog pokretanja peticije naziva “Stop homo-propagandi državne televizije. Zaustavimo fake-duge, zaštitimo djecu i obitelj!”, i to naročito zbog dijela teksta koji navodi da je “takvo okruženje za djecu štetno te doprinosi stvaranju nezdravih pojedinaca, a time i nestabilnog društva” i da “Hrvatska televizija preko homoseksualnog sadržaja želi skuhati našu djecu i cijelo društvo, te nametanjem homo-propagande normalizirati ono što je neprirodno i nastrano”.

Što stoji u presudi udruzi Vigilare?

U presudi Županijskog suda nalaže se udruzi Vigilare da u roku od osam dana mora ukloniti sav diskriminirajući i uznemiravajući sadržaj sa svoje stranice te joj se zabranjuje daljnje objavljivanje i korištenje sadržaja koji na bilo koji način diskriminira, potiče na diskriminaciju i uznemirava LGBTIQ osobe, njihove obitelji i djecu. Vigilare također mora na svoj trošak u roku od osam dana objaviti presudu u dnevnim novinama Jutarnji list i Večernji list te udruzi Dugine obitelji mora nadoknaditi parnične troškove.

Županijski sud također navodi da je svojim postupanjem udruga Vigilare izravno povrijedila Ustavom zajamčena prava svakome na štovanje i pravnu zaštitu njegovog osobnog i obiteljskog života, te da se tekstovi na stranici peticije navedene u sporu ne mogu smatrati slobodnim iznošenjem misli i govora budući da nije u skladu s Ustavom zajamčenim slobodama – prvenstveno zaštitom osobnog i obiteljskog života.

“Veliki trenutak za LGBTIQ osobe”

Presudu je komentirao predsjednik udruge Dugine obitelji Daniel Martinović:

“Ovo je stvarno veliki trenutak za sve LGBTIQ osobe u Hrvatskoj i za sve naše obitelji. Želimo prvenstveno zahvaliti našoj odvjetnici Zrinki Bojanić, uz koju smo pisali tužbu i koja nam je neizmjerno pomogla u ovom postupku. Jako nam je drago da nismo morali čekati godinama na presudu, kao što znamo da se događa u sličnim postupcima. Ova presuda daje svima nama vjeru i nadu u naše sudstvo, da će ono biti na pravoj strani povijesti, da će štititi naša Ustavom zajamčena prava i da će poštivati pozitivne prakse prepoznate u mnogim drugim progresivnijim zemljama.”

Upitan za komentar o sadržaju koji je udruga Vigilare iznijela na svojim stranicama Martinović nastavlja: “Jako je bitno što je prepoznata diskriminacija i jako je bitno što se presudom zabranjuje daljnje objavljivanje sličnih sadržaja udruzi Vigilare. U zadnjih osam godina LGBTIQ osobe u Hrvatskoj konstantno su izložene objavama kojima nas se demonizira, iznose se podaci iz znanstveno diskreditiranih istraživanja i šire se predrasude koje nemaju uporišta u realnosti. Takav sadržaj dovodi do toga da se na karnevalima spaljuju ‘rainbow’ zastave ili kipovi istospolnih parova s djecom, a nije trebalo dugo da huligani pokušaju spaliti i stvarne gej osobe, što je užasno i za svaku osudu. Nadamo se da će ova presuda obeshrabriti u širenju diskriminacije i ostale udruge poput Vigilarea.”

“U ovim nesigurnim vremenima, kada svima nama i dalje prijeti pandemija covida-19, a središnjoj Hrvatskoj i dalje prijete potresi, drago nam je da je za početak godine stigla i jedna pozitivna vijest koja će, nadamo se, barem malo uljepšati dane i LGBTIQ osobama u Hrvatskoj, i svim našim podržavateljima i podržavateljicama”, zaključio je Martinović.

Izvor (fotografija i tekst): https://www.index.hr/vijesti/clanak/sud-proglasio-vigilare-krivim-za-uznemiravanje-i-diskriminaciju-lgbtiq-osoba/2245005.aspx