Index.hr: “Važna odluka EU suda. Istospolni partneri i djeca priznat će se kao obitelj”

EUROPSKI sud pravde donio je povijesnu presudu. Naime, istospolni roditelji i njihova djeca moraju biti priznati kao obitelj u svim državama članicama Europske unije.

U obrazloženju se ističe da ako jedna zemlja priznaje roditeljski odnos s djetetom, onda svaka država članica treba napraviti isto, piše Euronews.

Sve su pokrenule Bugarka i Britanka

Slučaj je završio na sudu nakon što su bugarske vlasti odbile izdati rodni list novorođenoj kćeri istospolnog para s obrazloženjem da dijete ne može imati dvije majke. Bugarka Kalina Ivanova i njezina britanska partnerica Jane Jones su registrirane kao majke djevojčice Sare rođene u Španjolskoj 2019. godine.

Ali kako nijedna od njih nije španjolskog porijekla, Sara nije mogla dobiti španjolsko državljanstvo, a prema britanskom zakonodavstvu, Jones nije mogla prenijeti svoje državljanstvo na kćer jer je rođena na Gibraltaru. Sve je rezultiralo time da je Sara mogla postati apatrid, odnosno osoba bez državljanstva. Tada se ne bi mogla maknuti iz Španjolske, a ne bi imala ni osobne dokumente pa bi joj bilo ugroženo pravo na obrazovanje i zdravstvenu skrb.

Odvjetnik: Ovo je pravi dokaz da je EU zajednica jednakosti

Sud je osim ovoga presudio da dijete treba dobiti bugarsku putovnicu, javlja Euronews. Odvjetnik koji je vodio ovaj proces Arpi Avetisyan rekao je da je presuda pojasnila da pravo roditeljstva uspostavljeno u jednoj zemlji članici Europske unije ne može biti odbačeno od stane druge države članice.

“Ovo je pravi dokaz da je EU zajednica jednakosti. Radujemo se tome da će dugine obitelji uživati u svojem pravu slobode kretanja i drugim osnovnim pravima, i to u jednakosti s drugima. Važno je da se ova presuda odmah implementira, ne samo zbog bebe Sare i njezine obitelji nego i zbog drugih obitelji koje se suočavaju sa sličnim poteškoćama diljem Europske unije”, zaključio je Avetisyan.

Izvor (fotografija i tekst): https://www.index.hr/vijesti/clanak/sud-istospolni-partneri-i-njihova-djeca-moraju-biti-priznati-kao-obitelj-u-eu/2325694.aspx