Kandidati_kinje za EU parlament pozvani da štite demokraciju i ljudska prava LGBTI osoba usred političkih neprijateljstava

Usred klime u kojoj političke snage diljem Europe napadaju prava LGBTI osoba, kandidati_kinje na nadolazećim europskim izborima pozvani su da obećaju zaštitu i promicanje ljudskih prava LGBTI osoba.

6. ožujka, najveća europska mreža LGBTI organizacija, ILGA-Europe, pokrenula je obećanje ‘Come out 4 Europe’, dajući kandidatima_kinjama uoči europskih izbora priliku da pokažu kako će podržavati i štititi ljudska prava lezbijki, gejeva, biseksualnih, trans i interseksualnih osoba (LGBTI) ukoliko budu izabrani kao članovi Europskog parlamenta.

Kampanja ‘Come Out 4 Europe’ stiže u svjetlu novog izvješća ILGA-Europe, koje bilježi snažan porast govora mržnje protiv LGBTI osoba u zemljama članicama EU-a, što je dovelo do eskalacije nasilnih prosvjeda ispred škola i knjižnica, napada na povorke ponosa i daljnji porast napada na LGBTI osobe.

ILGA-Europe traži od kandidata_kinja da se snažno usprotive rastućim napadima na prava LGBTI osoba i da rade s LGBTI organizacijama i aktivistima kako bi se suprotstavili polarizaciji društva i žrtvovanju LGBTI osoba u političkim podjelama.

Prema direktorici zagovaranja ILGA-Europe, Katrin Hugendubel: “Javni diskurs postaje sve polariziraniji i nasilniji, a kao rezultat toga LGBTI zajednica doživjela je najveće i najteže nasilje diljem Europe u u zadnjih par desetljeća. Same temeljne vrijednosti i standardi na kojima je EU utemeljena – poštivanje ljudskog dostojanstva i ljudskih prava, sloboda, demokracija, jednakost i vladavina prava – dovode se u pitanje i ljudska prava, a posebno ljudska prava LGBTI osoba , suočavaju se s jakim izazovom krajnje desnih snaga.

“U posljednjih pet godina vidjeli smo kako postoji politička odlučnost da se unaprijede temeljna prava LGBTI osoba i kako je to donijelo pozitivne pomake, te kako su sve institucije EU-a napokon adresirale poteze određenih država članica da se ograniče prava LGBTI osoba.”

“Ali u isto vrijeme, prava i ljudskost LGBTI osoba sve se više iskorištavaju za polarizaciju društva, potkopavanje demokracije, vladavine prava i ljudskih prava.”

Obećanje “Come Out 4 Europe”, koje se može potpisati na ovoj web stranici,(comeout.eu), dat će kandidatima_kinjama priliku da pokažu kako će raditi na zaštiti i unapređenju LGBTI ljudskih prava u narednom mandatu.

Izvršni direktor ILGA-Europe, Chaber, kaže: „Zaštita ljudskih prava LGBTI osoba duboko je povezana s demokracijom i zaštitom ljudskih prava u našim društvima općenito. Zato je od velike važnosti da u sljedećem sazivu Europskog parlamenta 2024.-2029. imamo snažan mandat za Parlament i Komisiju da štite i unapređuju jednakost LGBTI osoba.

“Dok svjedočimo usponu političkih snaga koje dovode u pitanje temeljna prava i slobode, ključno je vrijeme da se EU čvrsto drži temeljnih vrijednosti na kojima je utemeljena.”