N1.hr: “Dugine obitelji o europskim izborima: Europa postaje sve šarenije mjesto”

U osvrtu na rezultate izbora za Europski parlament (EP), iz udruge Dugine obitelji poručili su u srijedu da Europa postaje “sve šarenije mjesto”, a takav ishod izbora pruža pozitivan pogled na budućnost i više sigurnosti u zaštiti prava LGBTI osoba i njihova obiteljskog života.

Udruga Dugine obitelji smatra pozitivnim što je u novoizabranom EP-u više mjesta pripalo progresivnim političkim pokretima u Europi, poput zelenih ili liberala, što privodi kraju dominantnu poziciju konzervativnih stranaka.

“Europa postaje šarenije mjesto, i neće biti obojana u crno”, navode u priopćenju dodajući da takve okolnosti pružaju veću nadu “duginim obiteljima” unutar Europske unije.

“Osvježavajuće je vidjeti uspon progresivnih stranaka u novom sazivu EP-a za koje se nadamo da će riješiti probleme s kojima se susreću LGBTI osobe i njihova djeca”, komentirao je koordinator udruge Daniel Martinović.

Jedno od osnovnih načela EU-a je načelo mobilnosti, koje u teoriji svim građanima i građankama EU-a omogućava jednake mogućnosti zapošljavanja, odlaska u mirovinu ili osnivanja obitelji u svim zemljama članicama, no to još uvijek nije slučaj s istospolnim parovima.

“Ako se parovi koji se odsele iz Hrvatske vjenčaju u drugoj zemlji EU-a i dobiju dijete, i dalje se suočavaju s poteškoćama kada žele da im se priznaju takvi dokumenti u Hrvatskoj ili kada žele upisati dijete u maticu rođenih”, kaže Martinović.

Naime, u Hrvatskoj se ne priznaje rodni list djeteta iz druge zemlje EU-a u kojem su kao roditelji navedene, primjerice, dvije žene. Unatoč maloj vjerojatnosti da će se na razini EU-a uvesti bračna jednakost, Dugine obitelji napominju da postoje inicijative koje su još u prošlim sazivima parlamenta gurale progresivne politike koje bi omogućile svim građanima jednaka prava bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju ili rodni identitet.

U novom sazivu parlamenta, u kojem će se većina vjerojatno formirati s liberalima i zelenima, takve bi inicijative mogle zaživjeti.

“I od naših političara i političarki tijekom predizborne kampanje čuli smo da se zalažu za uključivije zakone”, navode Dugine obitelji dodajući kako je bilo ugodno vidjeti rezultate izbora u Hrvatskoj jer su liste koje su promovirale zaštitu LGBTI prava osvojile više mjesta od očekivanog.

Izvor (fotografija i tekst): https://hr.n1info.com/vijesti/a406590-dugine-obitelji-o-europskim-izborima-europa-postaje-sve-sarenije-mjesto/