N1.hr: “Dugine obitelji o odluci Upravnog suda: Bitno je što kaže znanost, ne predrasude”

Koordinator udruge Dugine obitelji Daniel Martinović u Novom danu komentirao je odluku Upravnog suda u Zagrebu da životni partneri Ivo Šegota i Mladen Kožić imaju pravo postati udomitelji djece, a da nadležno Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, koje im je prvotno odbilo zahtjev za obavljanje udomiteljstva, mora u roku od 60 dana ponoviti postupak i donijeti novu, nedskriminirajuću odluku o njihovom slučaju.

“Mislimo da je ovo doista prekretnica, jer je prvi put je hrvatski sud presudio da prema životnim partnerima treba postupiti jednako kao prema bračnim drugovima. Do sada je postojala pravna nesigurnost kako će se u nekim slučajevima tretirati. Kada je u pitanju plaćanje poreza, tretiraju se jednako, ali kada je u pitanju posvajanje ili udomljavanje djece, tretiraju se različito. Ovo je potvrda da slijedimo pozitivne propise Europskog suda za ljudska prava”, rekao je Daniel Martinović

Ivo Šegota i Mladen Kožić prošle su godine ispunili sve uvjete za udomljavanje, ali Ministarstvo je na kraju odlučilo da ipak ne mogu udomiti nikoga. 

“Ispunili su sve uvjete, došli su do edukacije za udomitelje i tu je sve okončano. Znamo za jedan par koji je bio pred upoznavanjem djeteta i svi su u isto vrijeme zaustavljeni odlukom Ministarstva u kojoj se pojašnjava da ne udovoljavaju uvjetima jer su u životnom partnerstvu.

Izvor (fotografija i tekst): https://hr.n1info.com/vijesti/a469923-dugine-obitelji-o-odluci-upravnog-suda-bitno-je-sto-kaze-znanost-ne-predrasude/