N1.hr: “Dugine obitelji: Odluka Ustavnog suda zabranjuje diskriminaciju”

Martinović: Izjavama da su otac i majka jedino ispravno okruženje za djecu, ponižavaju se dugine obitelji

Martinović se osvrnuo i negativne reakcije koje su se na tu odluku pojavile u javnosti, naglasivši da se radi o manipulacijama.

“Smatramo da je izrazito licemjerno govoriti da je djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi bolje da ostanu u instituciji nego u domu koji bi im pružio istospolni par. O tome tko je najbolji udomitelj, trebala bi odlučiti struka, educirani djelatnici centara za socijalnu skrb, a ne osobe koje opetovano koriste generalizacije, predrasude kako bi opravdale svoje homofobne stavove”, kazao je Martinović.

Unazad 50 godina, istaknuo je, više od 19 tisuća znanstvenih publikacija pokazalo je da istospolni parovi nisu nimalo lošiji roditelji od heteroseksualnih parova. Ukazao je i na “poražavajuću činjenicu” da se u hrvatskom javnom prostoru, konstantno koriste navodi iz nekolicine publikacija koje tvrde suprotno.

“Izjavama da su otac i majka jedino ispravno okruženje za djecu ponižavaju se sve dugine obitelji, ali i one jednoroditeljske te sve obitelji u kojima baka i djed odgajaju djecu”, kazao je.

Martinović je uputio apel široj javnosti, političarima i medijima, da kada govore o duginim obiteljima, imaju na umu znanstvena istraživanja i konzistentnu sudsku praksu.

“Na svima nama leži odgovornost da ovaj svijet i ovu zemlju stvarno činimo boljim mjestom, u kojem neće biti diskriminacije za našu djecu”, dodao je.

Odvjetnica udruge Zrinka Bojanić, kazala je da je odluka Ustavnog suda kraj relativizacije pitanja udomljavanja za životne partnere dodavši da je nemoguće da Centri za socijalnu skrb u budućnosti ne poštuju sudsku odluku.

“Posljednji paragraf odluke Ustavnog suda, koji kaže da su oni koji provode zakone dužni u obzir uzeti cjelokupnu legislativu, ne samo hrvatsku nego i međunarododnu, govori o tome da se šalje određene poruka i da se ljudi u životnom partnerstvu, imaju uključiti u sve sfere, tako i u budućnosti vjerojatno i usvajanje”, dodala je.

Izvor (tekst i fotografija): https://hr.n1info.com/vijesti/a482119-dugine-obitelji-odluka-ustavnog-suda-zabranjuje-diskriminaciju/