Nevjerojatno da u Hrvatskoj koja trenutno predsjeda EU ne funkcionira vladavina prava i ne poštuju se presude sudova

Mladen Kožić i Ivo Šegota

Iako je Upravni sud u prosincu 2019. godine presudio da Ivo Šegota i Mladen Kožić, životni partneri koji žele postati udomitelji, imaju potpuno pravo u svojoj namjeri i kako ne bi smjeli biti diskriminirani u tom postupku, nadležni Centar za socijalnu skrb Zagreb oglušio se na presudu suda i ponovo odbacio zahtjev kojeg su podnijeli Mladen i Ivo. U udruzi Dugine obitelji, koja okuplja LGBTI roditelje i one koji to žele postati, smatraju nečuvenim postupanje Centra koje je postupilo kao da presuda Upravnog suda ne postoji.

“Ova situacija već postaje nevjerojatna, da nije žalosno bilo bi smiješno. Upravni sud je svima nama koji vjerujemo u ravnopravnost i poštivanje ljudskih prava nedavno unio tračak nade da postoji bolja budućnost za naše društvo. Dobili smo nevjerojatnu količinu komentara podrške na račun presude prema kojoj naši članovi Ivo i Mladen imaju pravo postati udomitelji, njih dvojicu su ljudi na cesti zaustavljali i čestitali, i sada vidjeti ovakvo bezobzirno i, što je ključno istaknuti, nezakonito postupanje Centra za socijalnu skrb je nezamislivo. Kako bi izgledalo da Centar za socijalnu skrb odluči protivno odluci suda, i na primjer dopusti roditelju koji je zlostavljao dijete pristup ili podatke o djetetu?” komentirao je koordinator udruge Dugine obitelji, Daniel Martinović.

“Slušamo sa svih strana od naših političara riječi hvale za našu državu jer ona trenutno predsjeda Vijećem Europske unije, kako je to velika čast za sve nas, kako možemo biti ponosni na Hrvatsku, kako je to dokaz da stojimo rame uz rame s ostalim zemljama unije. Nije proteklo ni mjesec dana od početka tog famoznog predsjedanja, i već imamo bezbroj primjera gdje sve to pada u vodu. Mi smatramo da je ovo najgori primjer do sada jer pokazuje da institucije u ovoj državi ne poštuju vladavinu prava i presude sudova, nešto što je nezamislivo u zemljama poput Njemačke, Belgije ili Francuske.”

Životni partneri Ivo i Mladen mogu se žaliti Ministarstvu demografije na odluku Centra, a ukoliko ono ne uvaži žalbu ići će ponovno na Upravni sud i tražiti od suda da samostalno donese odluku. Sudeći po prvoj presudi Upravnog suda oni u potpunosti imaju pravo postati potencijalni udomitelji, no pravni stručnjaci upozoravaju na problematičnost situacije koju prošlotjedna odluka Centra donosi.

Pojednostavljeno, u prvoj odluci kada su Mladen i Ivo prvi put odbijeni Centar nije ispravno primijenio zakonske odredbe Republike Hrvatske, a kad su po tome bili ispravljeni od strane nadležnog suda, koji je donio odluku koja je obvezujuća, oni su presudu suda interpretirali kao “mišljenje” koje nije obvezujuće, i time odbili ispraviti vlastito pogrešno tumačenje zakona.

“Ovakvo nepoštivanje presude Upravnog suda od strane Centra izaziva veliku pravnu nesigurnost i zapravo nanosi štetu LGBTI građanima koje štiti čitav niz hrvatskih zakona kao i europska sudska praksa. Presuda je jasno naložila Centru da meritorno odluči o zahtjevu tužitelja, no to tijelo je takav zahtjev ponovo odbacilo, suprotno presudi, ne želeći se uopće upuštati u odlučivanje o njihovom zahtjevu za udomljenje podnesenom još 2017. godine. Ako ovaj predmet dođe do Europskog suda za ljudska prava velike su šanse da će Hrvatska ponovo dočekati da ju se prisili da poštuje sve svoje građane jednako i da im da jednaka prava pod jednakim uvjetima.” izjavila je odvjetnica Zrinka Bojanić, suradnica udruge Dugine obitelji.