Ohrabrujući rezultati istraživanja: pozitivan stav prema LGBTIQ osobama prevladava u Hrvatskoj

Više od polovice ispitanika ima pozitivan stav prema duginim obiteljima i podržava uvođenje LGBTIQ tema u nastavne programe i škole, a preko 70% nema problema s time da im je kolega ili kolegica na poslu LGBTIQ osoba.

Rezultati su to ispitivanja javnog mišljenja koje je provela agencija Valicon, u sklopu europskog projekta “CareFor” kojeg provode udruge Legebitra iz Slovenije i Dugine obitelji iz Hrvatske. Ovo opsežno istraživanje javnog mišljenja provedeno je s ciljem analize stavova građana prema duginim obiteljima, te obuhvatilo je reprezentativan uzorak od 1011 ispitanika u dobi od 15 do 75 godina prema kombinaciji spola, dobi, obrazovanja i regije u kojoj žive.

POZITIVAN STAV PREMA DUGINIM OBITELJIMA NADVLADAO NEGATIVAN STAV

Većina sudionika (64%) na skali od 1 do 5 izrazila je umjereno/neutralno (3) do izrazito pozitivan (5) stav prema duginim obiteljima, dok je 36% iskazalo negativan stav (1-2). Raznolikost razloga koji stoje iza ovih stavova pruža uvid u kompleksnost društvenih percepcija. Glavni razlozi za pozitivan stav uključuju otvorenost i toleranciju poput “Ne smetaju mi, nemam predrasuda” i “Svatko ima pravo živjeti svoj život.” S druge strane, negativan stav često se temelji na tradicionalnim shvaćanjima obitelji: “Obitelj je otac, majka i dijete” i “To nije normalno, prirodno.”

DRUŠTVENA PRIHVAĆENOST DUGINIH OBITELJI

Rezultati istraživanja otkrivaju visok stupanj društvene prihvaćenosti duginih obitelji u društvu. Čak 60% ispitanika izražava umjerenu do izrazitu podršku dostupnosti literature o duginim obiteljima u javnim knjižnicama, dok 55% izražava jednaku razinu podrške uključivanju LGBTIQ tema u nastavne planove i programe škola.

Ispitanici su također iznijeli svoje stavove o konkretnim pitanjima vezanim za obiteljski život LGBTIQ osoba, pri čemu je 59% izrazilo umjerenu do izrazitu podršku posvojenju djeteta od strane istospolnih parova. Istovjetna podrška pristupu medicinski potpomognutoj oplodnji za žene u istospolnim vezama iznosi 67%, dok je umjerena do izrazita podrška istospolnim brakovima premašila 50% kako za ženske, tako i za muške parove.

IZRAZITO POZITIVNI REZULTATI U VEZI S PRIJATELJIMA I KOLEGAMA NA POSLU

Među iznenađujućim nalazima istraživanja ističe se da gotovo 29% ispitanika sigurno zna da među prijateljima i poznanicima ima barem jednu LGBTIQ osobu, dok njih 32% vjeruje da takve osobe čine dio njihova socijalnog kruga. Dodatno, 71% ispitanika izjavljuje da ne bi imalo problema s kolegama na poslu koji su LGBTIQ osobe, a preko 70% nema problema s time da kolege na poslu imaju istospolnog partnera ili partnericu.

UDRUGA DUGINE OBITELJI UGODNO IZNENAĐENA REZULTATIMA

Predsjednik udruge Dugine obitelji, Daniel Martinović, komentirao je rezultate istraživanja izrazivši zadovoljstvo pozitivnom podrškom.

Ovi ohrabrujući rezultati svjedoče o promjeni društvene klime i sve većoj inkluzivnosti prema različitostima. Realnost koju istraživanje prikazuje, posebno ona koju žive mladi u Hrvatskoj, ohrabruje nas. Sve raniji izlazak LGBTIQ mladih iz ormara i njihovo dijeljenje osobnih priča na društvenim mrežama zasigurno doprinose pozitivnom pomaku. Očekivali smo izazove i veću razinu neprihvaćenosti, no rezultati su nas ugodno iznenadili! Veliku ulogu u ovako pozitivnim rezultatima imaju i LGBTIQ osobe u Hrvatskoj koje zadnjih 10 godina sve otvorenije pričaju o svojim životima, od naših članova Ive i Mladena koji su iznimno hrabro s javnošću podijelili svoju borbu sa sustavom, do svih onih LGBTIQ osoba i duginih obitelji koje možda nisu na televiziji i novinama, ali u svojim krugovima govore o svojim obiteljima, iskustvima, životima i tako mijenjaju društvo korak po korak.“ istaknuo je Martinović.

Martinović je također komentirao rezultate istovjetnog istraživanja koje je paralelno provedeno u Sloveniji.

„Nadamo se da će rezultati ovih istraživanja pridonijeti boljem razumijevanju stavova i potreba duginih obitelji u društvu u obje zemlje, potičući otvoreni dijalog o važnim pitanjima inkluzije i jednakosti. Unatoč manjoj podršci u Hrvatskoj kada usporedimo rezultate sa Slovenijom, ovako pozitivni rezultati nam daju nadu za bolju budućnost. Jako nam je drago što imamo priliku surađivati s kolegicama iz Slovenije, i učiti jedni od drugih. “ zaključuje Martinović.

Projekt CareFor sufinanciran je od strane Europske komisije, putem programa Građani, jednakost, prava i vrijednosti Europske unije. Cilj projekta je osnažiti dugine obitelji – LGBTIQ osobe, njihovu djecu i njihove šire obitelji u Sloveniji i Hrvatskoj putem različitih aktivnosti poput edukacija, istraživanja i zagovaranja za ljudska prava.