Podržimo prava LGBTIQ+ osoba na predstojećim europskim izborima

Kako se približavaju europski izbori koji će se održati diljem kontinenta u razdoblju od 6. do 9. lipnja, udruga Dugine obitelji poziva sve podržavatelje i podržavateljice da se aktivno uključe i iskoriste svoje pravo glasa. Ovi izbori predstavljaju ključni trenutak za LGBTIQ+ zajednicu ne samo u Hrvatskoj, već i diljem Europe.

U protekle četiri godine ostvaren je značajan napredak prema jednakosti LGBTIQ+ osoba unutar EU, zahvaljujući Strategiji za ravnopravnost LGBTIQ osoba 2020. – 2025., kao i brojnim drugim direktivama i politikama koje su ojačale zaštitu i priznanje naših prava. Ovi uspjesi plod su marljivog rada Europskog parlamenta i Europske komisije, što odražava snažnu predanost izgradnji inkluzivne Europe.

Kroz mreže poput ILGA-Europe i NELFA, Dugine obitelji aktivno su sudjelovale u oblikovanju ovih važnih direktiva, dijeleći stvarna iskustva i izazove s kojima se suočavaju LGBTIQ obitelji iz Hrvatske i u Europi. Važno je da se naši glasovi i dalje čuju u sljedećem sazivu Europskog parlamenta kako bi se trenutna postignuća zaštitila i unaprijedila.

Na ovim izborima nalazimo se na prekretnici. Postoji velika prijetnja od nekih stranaka i kandidata koji žele poništiti naša prava i zaštite koje su mukotrpno osigurane. Stoga je svaki glas važniji nego ikad. Pozivamo sve podržavatelje i podržavateljice da glasaju za kandidate koji se zalažu za ljudska prava, nediskriminaciju i daljnji napredak u pravima LGBTIQ osoba.

Ponosno ističemo kampanju #ComeOutEU mreže ILGA-Europe koju možete pronaći na https://comeout.eu/, koja predstavlja kandidatkinje i kandidate predane pravima LGBTIQ osoba. Ova inicijativa ključna je za osiguranje da naša zajednica bude kvalitetno zastupljena i podržana od strane onih osoba koje budu izabrane u Europski parlament.

Daniel Martinović, predsjednik udruge Dugine obitelji, naglašava: “Europski parlament jedan je od temelja zaštite prava LGBTIQ+ osoba u Hrvatskoj. Moramo osigurati da ostane snažan zagovornik naše zajednice.”

Pozivamo sve naše podržavateljice i podržavatelje da podrže naš rad i trud za ravnopravniju i inkluzivniju Hrvatsku i Europu glasanjem na predstojećim izborima. Svaki glas je korak prema većoj zaštiti naše zajednice i gradnji društva koje poštuje, prihvaća i slavi sve obitelji.