Pokrenuta crowdfunding kampanja “Moja dugina obitelj kod bake i djeda”


Početkom 2018. mi, udruga Dugine obitelji, objavili smo i predstavili javnosti slikovnicu „Moja dugina obitelj“, prvu takvu publikaciju o djeci u istospolnim obiteljima u Hrvatskoj i regiji. Napravili smo prvu slikovnicu za naše članove, dugine obitelji i djecu u njima. No, veliki interes javnosti u Hrvatskoj i šire pokazao nam je da sadržaj, teme i priča imaju mnogo veću publiku.

Godinu dana kasnije objavili smo sljedeću slikovnicu u seriji “Moja dugina obitelj na izletu”, koja je ponovno doživjela veliki uspjeh, te tisuće slikovnica, bojanki i raznih drugih materijala vezanih uz avanture Roka i Ana su svoj dom pronašle diljem svijeta.

Vidljivost koju su nam slikovnice donijele omogućila nam je da u posljednjih pet godina učinimo velike stvari u zalaganju za društvo koje prihvaća LGBTIQ osobe i njihove obitelji.

Napravili smo velike korake prema pravu da istospolni parovi u Hrvatskoj mogu postati udomitelji i posvojitelji; održali smo niz edukacija, tribina, rasprava i drugih javnih događanja te objavili razna istraživanja o temama bitnim za LGBTIQ zajednicu, poput iskustava duginih obitelji u Hrvatskoj ili mentalnog zdravlja. Također smo organizirali mnoge događaje u našoj zajednici, kao što su grupe podrške i LGBTIQ društvena okupljanja, predstavljali dugine obitelji iz Hrvatske na raznim međunarodnim događajima i proveli mnoge druge aktivnosti!

MOJA DUGINA OBITELJ KOD BAKE I DJEDA

No, serija slikovnica “Moja dugina obitelj” projekt je do kojeg nam je jako stalo i odlučili smo nastaviti obogaćivati ponudu takvih obrazovnih sadržaja. Stoga, odlučili smo se za novu priču o djeci istospolnih roditelja s trećim nastavkom u serijalu pod nazivom “Moja dugina obitelj kod bake i djeda”.

Svaka slikovnica u serijalu “Moja dugina obitelj” sadrži dvije priče – jednu o Ani i njezinoj obitelji te jednu o Roku i njegovoj obitelji. U ovoj slikovnici Roko i Ana s roditeljima odlaze na novi izlet, u posjet baki i djedu. Na putovanju će naši likovi doživjeti nove avanture – u proširenom tekstu autorice, dramaturginje Sunčice Sodar, uz ilustracije akademskog slikara Ivana Oštarčevića.

Slikovnica će biti dostupna u tvrdom ukoričenom izdanju i bit će dostupna na hrvatskom i engleskom jeziku, i u budućnosti će biti dostupne i na drugim jezicima!

SLIKOVNICA ZA SVE OBITELJI

Ova slikovnica prvenstveno je namijenjena djeci koja žive u duginim obiteljima, poput Ane i Roka, kako bi im pomogla da svoje obitelji prepoznaju kao dio društva u kojem žive. No, osim njima, može poslužiti i svakom roditelju koji želi razgovarajte sa svojim djetetom o duginim obiteljima, LGBTIQ temama i društvenim različitostima.

KREIRALI SMO JE ZAJEDNO

Slikovnica “Moja dugina obitelj kod bake i djeda” rezultat je zajedničkog rada udruge Dugine obitelji Hrvatska i naših podržavatelja. Nastala je na temelju dobivenih povratnih informacija o prve dvije slikovnice, nekih novih ideja i naše želje da ukupnu kvalitetu slikovnica koje objavljujemo podignemo na višu razinu.

Vjerujemo da ovakvim slikovnicama proširujemo prostor za razumijevanje, poštovanje i prihvaćanje duginih obitelji u našem društvu. Zato ju želimo učiniti dostupnim svima – kroz novu crowdfunding kampanju “Moja dugina obitelj kod bake i djeda”!

BESPLATNE SLIKOVNICE

Ovom akcijom želimo prikupiti 3000 EUR za podršku tiskanja i distribucije prvog izdanja slikovnice “Moja dugina obitelj kod bake i djeda”. Nakon kampanje slikovnice će biti dostupne potpuno besplatno na upit svakom pojedincu, obitelji i organizaciji.

PODRŽITE NAS IZBOROM NEKIH OD NAGRADA

Kroz crowdfunding kampanju možete nas podržati izborom neke od nagrada s motivima iz nove slikovnice. Podrškom kampanji kroz nabavu bilo koje od nagrada koje uključuje novu slikovnicu, financirate tisak minimalno 5 slikovnica “Moja dugina obitelj kod bake i djeda”. Odabirom jedne od pogodnosti imate i priliku osigurati svoj primjerak nove slikovnice. Planiramo isporučiti sve materijale do kraja ljeta 2023.

Također planiramo otkriti i nekoliko tajanstvenih nagrada kako kampanja bude napredovala, pa nas svakako pratite u sljedećih nekoliko tjedana za nova iznenađenja!

PODRŽITE NAS DIJELJENJEM KAMPANJE SA VAŠIM PRIJATELJIMA

Osim što želimo osigurati da slikovnicu “Moja dugina obitelj kod bake i djeda” omogućimo svim zainteresiranima, sredstva smo odlučili prikupiti kroz crowdfunding kampanju zbog vidljivosti koju crowdfunding daje projektima. Povećavanjem vidljivosti duginih obitelji u našem društvu vjerujemo da otvaramo prostor za društveni dijalog koji vodi većoj razini prihvaćenosti duginih obitelji u našem društvu. Zbog toga će nam biti jako drago i ako nas podržite dijeljenjem kampanje među svojim prijateljima i poznanicima!

“Moja dugina obitelj kod bake i djeda” treća je slikovnica, a nikako posljednja u serijalu “Moja dugina obitelj”. Ovu seriju slikovnica smatramo samo prvim korakom u našim izdavačkim aktivnostima o duginim obiteljima, za kojima smo kroz dosadašnje aktivnosti prepoznali potrebu. Iako su dugine obitelji sastavni dio našeg društva, vjerujemo da je potrebno mnogo više truda kako bi se osigurala njihova društvena prihvaćenost i uključenost. U tom procesu jako ćemo cijeniti svu podršku i pomoć koju nam možete pružiti!

Hvala vam! ❤️

_________________________

Ova aktivnost podržana je kroz projekt “Moja dugina obitelj” kojeg provodi udruga Dugine obitelji u suradnji s norveškom organizacijom “FRI – Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold” (Norveška), u razdoblju od 1.7.2022. do 30.9.2023. godine. Projekt je podržan u okviru EGP i Norveških grantova.