Poziv studenticama i studentima na uključenje u inicijativu: ZA-Pravo LGBTIQ OSOBA

Nastavnice i nastavnice, studentice i studenti Pravnog fakulteta u Zagrebu pokreću inicijativu za osnivanje nove studentske udruge naziva ZA-PRAVO LGBTIQ OSOBA (kraće: ZA-Pravo).

Ukoliko ste nastavnik ili nastavnica Pravnog fakulteta u Zagrebu, student ili studentica nekog od studijskih smjerova na Pravnom fakultetu ili nekadašnji student ili studentica, iz inicijative pozivaju da im se javite ako ste zainteresirani sudjelovati u osnivanju i radu udruge.

Javiti se možete na: za.pravo.lgbtiq.osoba@gmail.com.

ZA-Pravo želi okupljati nastavnike_ce i studente_ice Pravnog fakulteta u Zagrebu kako bi zajedno stvarali sigurno, podržavajuće i otvoreno okruženje za sve osobe koje studiraju na Pravnom fakultetu u Zagrebu bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju i rodni identitet.

Inicijativa je inspiraciju našla u studentskim i učeničkim udrugama u Sjedinjenim Američkim Državama pod nazivom Gay-Straight Alijansa, koje nude sigurno i poticajno okruženje za lezbijske, gej, biseksualne, transrodne, inerspolne i queer (LGBTIQ) studente i studentice, one koji propituju svoj identitet, kao i za studente i studentice koje imaju LGBTIQ prijatelje_ice, LGBTIQ članove ili članice obitelji ili one koji podržavaju prava LGBTIQ osoba.

Unatoč postojanju nacionalnih i međunarodnih pravnih mehanizama koji jamče jednakost i zaštitu od diskriminacije, socijalna distanca prema LGBTIQ osobama iznimno je velika, a osobito među mladim ljudima, a studenti/ce Pravnog fakulteta nisu u tome iznimka. Smatramo da je udruga ovog profila bitna za studentsku populaciju Pravnog fakulteta i zato što će se mnogi_e od sadašnjih studenata_ica u budućnosti svojim profesionalnim djelovanjem doprinositi jačanju pravnih i političkih okvira za zaštitu temeljnih prava LGBTIQ osoba, ali i svojim djelovanjem u području prava osnaživati ostvarenje ljudskih prava i doprinositi suzbijanju diskriminacije po osnovu seksualne orijentacije, rodnog identiteta ili rodnog izražavanja.