Predavanje za roditelje: “Plavo i ružičasto – rodni stereotipi u odgoju djece”

Rodne uloge duboko su ukorijenjene u društvu. Unatoč promjenama koje su se odigrale proteklih desetljeća i dalje postoje nepisana pravila prihvatljivog ponašanja za žene i muškarce, što djevojčice i dječaci uče od najranije dobi.

Rodni stereotipi oblikuju naše ponašanje prema djeci različitog spola na način da ih, svjesno ili nesvjesno, usmjeravamo ka konformiranju s postojećim normama. Implicitne i eksplicitne poruke koje primaju mogu imati dalekosežan utjecaj na njihov razvoj. Kao roditelji, a i kao stručnjaci /stručnjakinje, često djevojčicama i dječacima pristupamo na različite načine – čak i kad smo uvjereni da to ne činimo, pa i onda kad to nipošto ne želimo činiti.

Usvajanje obrazaca kulture u djetinjstvu odvija se na brojne načine – dječje knjige i slikovnice, igračke i crtići moćno su sredstvo održavanja postojećih stereotipa. Iako knjige imaju vrlo važnu ulogu u dječjem razvoju, mnoge od njih kriju nevidljive zamke koje pridonose usvajanju rodnih uloga. Prikazat ćemo neka svjetska i domaća istraživanja rodnih stereotipa u dječjoj literaturi, pokazati kako izgledaju igračke namijenjene različitim spolovima, te kakve poruke šalju djeci – muškarcima i ženama u nastajanju.

Razgovarat ćemo o svakodnevnim razlikama u pristupu roditelja kćerima i sinovima, te pokušati prepoznati brojne suptilne načine na koje se, ranim usvajanjem u djetinjstvu, rodne uloge nastavljaju reproducirati u društvu.

Predavanje vodi psihologinja Jasna Belamarić, članica udruga Adopta i RODA.

Predavanje će se održati online putem platforme ZOOM, datuma 15. prosinca (srijeda) s početkom u 18:30 sati.

Zoom poveznica:
https://us02web.zoom.us/j/83016430255