Rješenje Ustavnog suda Republike Hrvatske o Zakonu o životnom partnerstvu: korak naprijed prema priznavanju i zaštiti prava LGBTIQ+ osoba

Udruga Dugine obitelji s oduševljenjem pozdravlja rješenje Ustavnog suda Republike Hrvatske kojim je potvrđena suglasnost Zakona o životnom partnerstvu s Ustavom RH, čime se potvrđuje jednakost u uređivanju pravnih i obiteljskih odnosa kako u braku, tako i u životnom partnerstvu. Ova odluka označava značajan korak naprijed prema ostvarivanju jednakosti i priznanju prava za sve članove hrvatskog društva, neovisno o njihovoj seksualnoj orijentaciji.

U današnjem rješenju Ustavnog suda vezanim za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom Zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola, učinjen je još jedan veliki korak prema priznavanju i zaštiti prava LGBTIQ osoba u Hrvatskoj. Naime, u navedenom rješenju više puta je naglašeno kako su spolni i rodni diverzitet zaštićeni Ustavom Republike Hrvatske, te ističe se kako sve osobe moraju imati zajamčeno poštovanje i pravnu zaštitu njihovog osobnog i obiteljskog života te ljudskog dostojanstva. Dugine obitelji podržavaju ovu potvrdu, kojom se ističe kako su spolna i rodna raznolikost temeljne vrijednosti ustavne države.

Ustavni sud ističe da je pravo na poštovanje obiteljskog života zajamčeno svim osobama, bez obzira na spol, seksualnu orijentaciju i rod/rodni identitet, te je pod izravnom zaštitom Ustavnog suda i Europskog suda za ljudska prava. Udruga Dugine obitelji podržava ovo stajalište, naglašavajući važnost priznavanja i zaštite prava obiteljskog života svih pojedinaca. U rješenju su više puta spomenuti međunarodni akti, poglavito oni Europske unije, i stoga ističemo kako pravo Europske unije jasno potiče na ukidanje razlika u pravnom položaju i zaštiti prava homoseksualnih i heteroseksualnih osoba. Direktive Europske unije promiču uklanjanje diskriminacije i priznavanje prava istospolnih parova na jednakost u svim društvenim područjima, što je u skladu s europskim pravnim standardima i pozdravljamo rješenje Ustavnog suda koje podržava ova stajališta.

Uzimajući u obzir rezolucije Europskog parlamenta, preporuke Vijeća Europe i Odbora ministara, te stajališta Suda Europske Unije, želimo dodatno naglasiti važnost kontinuiranog rada u borbi protiv diskriminacije LGBTQ osoba. Ova podrška priznavanju prava i zaštiti obiteljskog života odražava temeljne vrijednosti europskog društva.

Veliko priznanje za sve životne partnere i partnerice

“Ova presuda Ustavnog suda, kojom se potvrđuje usklađenost Zakona o životnom partnerstvu s Ustavom Republike Hrvatske, ne samo da predstavlja značajan pravni korak prema jednakosti, već ima dubok socijalni i emocionalni utjecaj na LGBTIQ zajednicu u Hrvatskoj. Više od tisuću osoba u zemlji sklopilo je životno partnerstvo, a ova presuda postavlja temelje daljnjem napretku i prihvaćanju LGBTIQ zajednice.

Zakon o životnom partnerstvu je promijenio živote mnogih LGBTIQ osoba u Hrvatskoj na bolje. Pružio je pravnu sigurnost i priznanje njihovim obiteljima, stvarajući osjećaj pripadnosti i jednakosti pred zakonom. Upravo ova potvrda Ustavnog suda dodatno naglašava važnost prava na obiteljski život za LGBTIQ osobe, čime se pridonošenje društvu raznolikosti čini snažnijim i inkluzivnijim.” komentirao je predsjednik udruge Dugine obitelji, Daniel Martinović.

“Nadalje, brojke govore same za sebe – preko petsto sklopljenih životnih partnerstava ukazuje na stvarnu potrebu i želju LGBTIQ zajednice za priznavanjem i zaštitom svojih obiteljskih jedinica. Uzimanje u obzir stvarnih životnih priča i transformacija koje je ovaj zakon omogućio postavlja odluku Ustavnog suda u kontekst stvarnih pozitivnih promjena na individualnoj razini.

Priznanje prava LGBTIQ obitelji od strane najvišeg pravnog tijela u zemlji šalje snažnu poruku društvu da su obiteljski život i ljubav bez obzira na seksualnu orijentaciju jednako vrijedni i zaslužuju potpuno pravno priznanje. Ovaj dokument stoga nije samo puko pravno rješenje, već ključan korak prema stvaranju društva u kojem se svi građani osjećaju priznatima, poštovanima i zaštićenima, bez obzira na svoju seksualnu orijentaciju i obiteljski status.” zaključuje Martinović.

U konačnici, udruga Dugine obitelji izražava nadu da će ovo rješenje Ustavnog suda potaknuti daljnju afirmaciju ljudskih prava i jednakosti, stvarajući otvoreno i inkluzivno društvo u kojem se poštuje raznolikost i dostojanstvo svakog pojedinca. Ova povijesna presuda postavlja temelje za progresivan i tolerantniji društveni okvir, u kojem se svi građani osjećaju jednako važnima i uvaženima, neovisno o njihovoj seksualnoj orijentaciji ili rodnom identitetu.