RTL.hr: “Dugine obitelji: ‘Odgovornost za spaljivanje ne može se otkloniti pozivanjem na narodni običaj'”

Iz udruge ocjenjuju da je takav čin nedopustivo poticanje na mržnju, diskriminaciju i nasilje

Udruga Dugine obitelji podnijet će kaznenu prijavu protiv organizatora karnevala KD “Bakove svečanosti” u Imotskom zbog spaljivanja lutke koja predstavlja istospolni par koji drži dijete, a incident na imotskom karnevalu osudio je i dio političara, na čelu s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem.

Poticanje na mržnju i nasilje

“Okolnost da je spaljivanje figure koja simbolički prikazuje gej par s djetetom počinjeno u sklopu karnevala ne može otkloniti odgovornost počinitelja pozivanjem na narodni običaj ili neozbiljnost događaja budući da nije riječ o uobičajenoj društvenoj kritici političara ili drugih nedodirljivih elita, već se paljenjem gej para, i što je najgore, djeteta, direktno poziva na mržnju prema manjinskim i često diskriminiranim skupinama u društvu”, priopćile su Dugine obitelji.

Iz udruge ocjenjuju da je takav čin nedopustivo poticanje na mržnju, diskriminaciju i nasilje te širenje neprijateljskog okruženja, kako prema “duginim obiteljima”, tako i prema djeci koja svoje djetinjstvo provode u domovima za nezbrinutu djecu.

Ističu da u Hrvatskoj prema zadnjim istraživanjima gej i lezbijski parovi s djecom kao najveći izazov u svakodnevnom životu upravo navode moguće reakcije okoline.

“Ovo je za svaku osudu, kakva poruka se šalje našoj djeci, djeci koja danas u Hrvatskoj odrastaju sa svojim lezbijskim majkama ili gej očevima? Kakva poruka se šalje djeci bez adekvatne roditeljske skrbi, da ih je OK spaliti zato što neka odrasla osoba ne može shvatiti da im netko želi pomoći da svoje djetinjstvo ne provedu u domu”, rekao je koordinator udruge Daniel Martinović

Povijest odbacivanje prijava

Prije dvije godine, podsjetio je Martinović, simbolično su spaljene zastava duginih boja i slikovnica “Moja dugina obitelj”. Upitao je što se iduće mora dogoditi kako bi institucije reagirale te hoće li premijer, predsjednik, ministrice i ministri i dalje šutjeti u takvim situacijama.

“Možemo shvatiti spaljivanje krnje koji predstavljaju nekoga na poziciji moći i ismijavanje elita, ali napad na manjinu unutar manjine, i to na one koji žele konkretno pomoći najranjivijem članovima našeg društva, napuštenoj djeci u domovima, jednostavno je neprihvatljiv i užasavajući”, ocijenio je. 

Institucije u Hrvatskoj, tvrdi, imaju dugu povijest odbacivanja kaznenih prijava u kojima su kao žrtve navedene LGBTI osobe. Fizički napadi, koji predstavljaju zločin iz mržnje, karakteriziraju se kao uznemiravanje javnog reda i mira, dok se govor ili poticanje na mržnju u javnom prostoru opravdavaju kao neozbiljni ili društveno prihvatljivi činovi. 

U kaznenoj prijavi pridružit će im se i druge udruge koje se bave zaštitom LGBTI prava i zaštitom djece, a u ovom kratkom roku javilo im se i mnoštvo privatnih osoba zgroženih ovim činom, istaknuo je Martinović.

Izvor (tekst i fotografija): https://www.rtl.hr/vijesti-hr/novosti/hrvatska/3651891/udruga-dugine-obitelji-odgovornost-za-spaljivanje-ne-moze-se-otkloniti-pozivanjem-na-narodni-obicaj/