RTL.hr: “Prvi Pride Ride: ‘Osjetite slobodu i zajedništvo dok vam vjetar vijori kose, perike i ćelave glave!'”

Zagreb je bogatiji za još jedan LGBTIQ+ kolektiv, a dan uoči izbora održat će prosvjednu vožnju ‘Pride Ride 2020’

Pravda, ravnopravnost, solidarnost, tjelesna autonomija i samoodređenje – vrijednosti su za koje se zalaže Ponosni Zagreb, nova inicijativa u gradu koji je osim koronavirusa pogodio i potres.

Lipanj je Mjesec ponosa i doba godine kada se u gradovima odvijaju povorke ponosa i različiti LGBTIQ+ programi, a posebno važan dan je 28. lipanj. Datum je to koji seže u 1969. i koji označava početak organizirane borbe za LGBTIQ+ prava. Ove je godine u lipnju najveća LGBTIQ+ manifestacija u Zagrebu Zagreb Pride trebala biti održana 19. put, no zbog sigurnosnih i zdravstvenih razloga Pride je odgođen za rujan.

Izazvalo je to prazninu, svojevrsnu pukotinu, podcrtanu i aktualnim predizbornim trenutkom, koju je odlučila popuniti neformalna grupa LGBTIQ+ aktivistkinja i aktivista uz podršku organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava (LGBTIQ+ osoba).

‘Već duže vrijeme svjedočimo otvorenim napadima na naša teško stečena prava’

”Okupile smo se kao inicijativa nedavno, budući da su mjere okupljanja popustile, epidemiološke mjere su dozvolile organizaciju događanja, ali i kao reakcija na otvorene napade na naša teško stečena prava kojima svjedočimo već duže vrijeme. Našu inicijativu čine razne aktivistkinje i aktivisti koji se bave LGBTIQ+ temama, s različitim iskustvima i područjima interesa i jako nam je drago da smo uspjele okupiti prilično šaroliku ekipu. Već duže vrijeme razmišljale smo o tome kako se bolje povezati međusobno i kvalitetno odgovoriti na nedostatak sadržaja za zajednicu pa se nadamo da je inicijativa Ponosni Zagreb i ovogodišnji program samo početak naše dugoročne suradnje”, za RTL.hr kazala je Sara Morić iz Zbeletrona, jedne od 17 organizacija koje podržavaju inicijativu Ponosni Zagreb.

Među njima su i Dugine obitelji, a s obzirom na to da su pred nama i izbori, jasno je da postoje i određena očekivanja od kandidata i kandidatkinja, pogotovo jer, kao što je za RTL.hr upozorio Daniel Martinović: ”U protekle četiri godine od vladajućih nije bilo ikakve političke volje za zaštitu naših prava i bilo kakav napredak u području prava LGBTIQ+ osoba, poput udomiteljstva za životne partnere. Morali smo samostalno izboriti kroz sudske postupke. Stoga očekujemo od kandidata i kandidatkinja u idućem sazivu Sabora da puno ozbiljnije pristupe promjeni zakonskog okvira kako bi sve osobe u Republici Hrvatskoj uistinu bile ravnopravne, bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju, rodni identitet, rodno izražavanje ili spolne karakteristike”.

‘Spremne smo surađivati sa svim političkim opcijama koje bi htjele da Hrvatska postane progresivnija zemlja’

”U suradnji sa širom mrežom organizacija, ne samo iz Zagreba ili koju čine članice i članovi Ponosnog Zagreba, pripremile smo predizbornu zakletvu kojom želimo pronaći saveznike i konkretne zahtjeve s vrlo specifičnim zakonskim izmjenama. Time želimo u narednom razdoblju aktivno zagovarati promjene koje će poboljšati život LGBTIQ+ osoba ne samo u području privatnog i obiteljskog života, nego i područjima poput zdravstvene i medicinske skrbi, obrazovanja, suzbijanja nasilja i diskriminacije, rada, stanovanja i kulture. Svjesne smo da je to dugoročan proces, ali spremne smo raditi na tome i surađivati sa svim političkim opcijama koje to budu htjele kako bi Hrvatska postala progresivnija zemlja, a prostora za napredak definitivno ima”, istaknuo je Martinović.

‘Moć i snaga da se borite za sebe i svoje bližnje u vašim je rukama’

U međuvremenu, u planu su različite aktivnosti za LGBTIQ+ zajednicu, dodaje Morić: ”Od sportskih aktivnosti, raznih radionica, filmskih projekcija, do predstavljanja novih istraživanja i tribina o aktualnim temama”.

Iduća subota donosi nešto posebno, a o čemu je riječ za RTL.hr je objasnila Milena Zajović: ”Završno događanje našeg programa je Pride Ride, prva povorka ponosa na biciklima koju planiramo 4. srpnja u Zagrebu – naravno sve uz poštivanje epidemioloških mjera i preporuka. Vožnju smo odabrale upravo zato jer bicikle je nemoguće voziti bez nužne distance, čime imamo sigurniji i veseliji format Pridea prilagođen ovim neobičnim vremenima. Naravno, pratimo upute stožera i obavijestit ćemo javnost ako dođe do ikakvih promjena pa tako i odgode ukoliko se zabrane javna okupljanja ovog tipa”.

”Pride Ride je ovdje kako bi pokazao da ne trebate slijepo slijediti neke druge ljude, već da je moć i snaga da se borite za sebe i svoje bližnje u vašim rukama”, poručuju iz Ponosnog Zagreba. Ruta vožnje, koja 4. srpnja počinje u 17:30 ispred Mimare, uskoro će biti objavljena i nakon nje će uslijediti i prvi ”Ponosni party” u AKC Medika. Ponosni Zagreb aktivnosti planira nastaviti i nakon Pride Ridea jer, kako ističu: ”Naša vizija je snažna, ponosna, proaktivna, vidljiva i povezana LGBTIQ+ zajednica koja se bori za društvenu pravdu i hrabro živi svoje identitete i iskustva”.

Izvor (tekst i fotografija): https://www.rtl.hr/vijesti-hr/novosti/hrvatska/3840758/pride-ride/