Srednja.hr: “Naši nastavnici pohrlili na LGBT edukaciju: Zbog velikog interesa održano više termina”

GOOD inicijativa i Dugine obitelji organizirale su online edukaciju za nastavnike i učitelje o tome kako podučavati o LGBTIQ temama u školi. Bio je toliki interes da se edukacija morala provoditi u više termina nekoliko dana zaredom.

GOOD inicijativa i Dugine obitelji prošlog su tjedna održali niz edukacija za nastavnike o tome kako podučavati o LGBTIQ temama. Planirali su prvotno organizirati jedan termin, no interes ih je iznenadio. Mogli su primiti dvadeset do trideset sudionika, a prijavilo se njih osamdesetak.

Dosta visok interes

Zbog toga su prošloga tjedna istu edukaciju održali u nekoliko online sesija. Kako nam kaže Daniel Martinović, predsjednik udruge Dugine obitelji i koordinator GOOD inicijative, iznenadio ih je interes prosvjetnih radnika i radnica za ovu edukaciju. Prijavljivali su se ljudi različitih profila – od pedagoginja i psihologinja preko razrednih učitelja do nastavnika na predmetnoj nastavi.

– Nažalost, kao i u mnogim drugim područjima, vidimo da državne službe ne vode brigu o edukaciji svojih zaposlenica i zaposlenika, i opet udruge civilnog društva moraju ‘uskočiti’ i pomoći sustavu tamo gdje je on manjkav. Prijavljuju se i studenti završnih godina nastavničkih smjerova, stvarno je velika različitost i u uzrastima osoba koje se prijavljuju, uputio je kritiku Martinović.

Organizatorima je, kaže, jako drago da postoji ovako veliki interes za edukacije o LGBTIQ temama, i dokle god bude interesa rado će organizirati ovakve i slične edukacije.

‘Oduševljene smo’

– Rekao bih da smo oduševljene; kolegice Matea Popov i Branimira Penić koje su sudjelovale sa mnom u organizaciji i provedbi edukacije također su jako zadovoljne i baš smo bile sve ugodno iznenađene nakon edukacije angažmanom, povratnim informacijama i pitanjima koja su nam polaznici edukacije postavljali, priča nam Martinović.

Vidi se, ističe, da postoji osnovno znanje o temama seksualne orijentacije i rodnog identiteta, no kao i uvijek, postoji još puno prostora za unaprjeđenje.

– Vrlo smo zadovoljne interaktivnošću same edukacije i motivacijom polaznica. Par osoba koje su sudjelovale već imaju neko predznanje budući da su prošle slične edukacije, ali divno je vidjeti kako su i one same prepoznale da u području LGBTIQ tema ima još puno toga o čemu se može razgovarati i puno toga što se može naučiti, rekao je.

Dodaje i da GOOD inicijativa planira redovito održavati edukacije koje se tiču širokog područja građanskog odgoja. Tako su sada, recimo, u pripremi radionice o rodno uvjetovanom nasilju, funkcioniranju vijeća učenika, održivom razvoju, volonterskim klubovima u školama.

‘Vidimo da postoji jak ovelika potreba za daljnjim radionicama’

– Vidimo da postoji jako velika potreba za daljnjim LGBTIQ radionicama, i definitivno želimo organizirati radionicu kojoj bi tema bila kako postupati u slučaju da učenica ili učenik želi s vama razgovarati o svojoj seksualnoj orijentaciji ili rodnom identitetu; outanje iliti izlazak iz ormara je vrlo kompleksan proces i smatramo da tu trebamo prosvjetnim radnicama i radnicima pružiti potpunu podršku naših stručnih suradnica koje se temom outanja bave već godinama, najavio je Martinović.

Povijesni razvoj LGBTIQ pokreta, zakonski i pravni okvir koji štiti prava članova te zajednice, terminologija. Sve su to neki predmeti, dodaje naš sugovornik, o kojima se mogu održati edukacije i radionice.

– Stvarno nam je jako drago da ovakav interes postoji, i zasigurno dok je on prisutan, i GOOD inicijativa, i Dugine obitelji, i druge organizacije unutar inicijative koje se bave LGBTIQ temama će rado se odazvati na sve upite i pozive nastavnica i nastavnika kako bi mogli ostvariti ravnopravno društvo koje poštuje i prihvaća sve svoje članove, bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju ili rodni identitet, zaključuje Martinović.

Izvor (tekst i slika): https://www.srednja.hr/zbornica/nasi-nastavnici-pohrlili-na-lgbt-edukaciju-zbog-velikog-interesa-odrzano-vise-termina/