Telegram.hr: “Evo, Vigilare je počeo ludovati zbog prve slikovnice o istospolnim obiteljima; poslali su pismo ministrici Divjak”

Očekivano, imaju niz primjedbi i misle da je iza svega političko-ideološka agenda

Hrvatska će ovaj mjesec dobiti prvu slikovnicu o istospolnim obiteljima u izdanju Udruge Dugine obitelji, o čemu je Telegram jučer pisao, a kako su najavili, planiraju ju donirati zainteresiranim vrtićima i školskim knjižnicama diljem zemlje. Naravno, nije trebalo dugo čekati da se oko svega javi konzervativna Udruga Vigilare. Ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak uputili su otvoreno pismo u kojem kažu kako se radi o političko-ideološkoj agendi i pitaju je hoće li dozvoliti ulazak slikovnice u vrtiće i škole.

“U javnosti se pojavila informacija da će udruga ‘Dugine obitelji’ 18. siječnja predstaviti prvu slikovnicu o tzv. istospolnim obiteljima na hrvatskom jeziku. Slikovnicu spomenuta udruga planira donirati vrtićima i školskim knjižnicama diljem Hrvatske. Budući da smatramo kako je riječ o akciji iza koje se krije jasna političko-ideološka agenda, molimo Vas da nam odgovorite na nekoliko pitanja”, stoji u otvorenom pismu udruge Vigilare.

Pitaju ministricu hoće li stati iza njihovih tužbi

Ministricu pitaju hoće li dozvoliti ulazak ove “sporne literature” u hrvatske vrtiće i škole, smatra li da je za hrvatsku djecu dobro da se u odgojno-obrazovnim ustanovama distribuira literatura koja nema odobrenje stručnih tijela, hoće li ravnatelji moći odbiti ovakvu donaciju i hoće li njezino ministarstvo stati iza njih u potencijalnim tužbama za “diskriminaciju”.

Pitaju je i smatra li da bi roditelji trebali imati pravo glasa o tome hoće li se njihovo dijete u nastavi služiti ovom slikovnicom te je li, po njezinom mišljenju, primjereno da udruge civilnog društva samoinicijativno u vrtiće i škole dostavljaju literaturu koju bi se onda potencijalno koristilo u nastavi. “Ovo nas pitanje posebno zanima zato što Vigilare također vrijedno radi na odgojno-obrazovnim sadržajima za djecu i mlade koje bismo rado donirali vrtićima i školama diljem Hrvatske”, stoji u otvorenom pismu udruge Vigilare.

Odgovorili iz Dugine obitelji

Iz udruge Dugine obitelji Hini su odgovorili kako nemaju plan samoinicijativno slati slikovnicu “Moja dugina obitelj” ikome, ali da će rado poslati slikovnicu svim osobama koje im se jave i pokažu interes za njom.

“Već smo dobili upite roditelja, pojedinih odgojno-obrazovnih djelatnika i ponekih ustanova i organizacija koje žele svoj primjerak slikovnice, te nam je vrlo drago vidjeti da se prepoznaje vrijednost slikovnice u širenju razumijevanja, tolerancije, poštovanja i uključivosti”, rekao je koordinator Udruge Daniel Martinović. Slikovnica će biti potpuno besplatna, a digitalna verzija slikovnice bit će dostupna na internetskoj stranici udruge, kako je Martinović otkrio u razgovoru za Telegram.

Slikovnicu planiraju prevesti na četiri jezika

Uz Martinovića, na slikovnici su kao autori koncepta i teksta radili Maja Škvorc i Ivo Šegota, dok je autor ilustracija Borna Nikola Žeželj. Slikovnica ima oko dvadeset stranica, a započinje predstavljanjem glavnih likova, odnosno djece koja odrastaju u duginim obiteljima i uvode čitatelja u život svoje obitelji.

U Udruzi vjeruju kako će slikovnica pomoći djeci da u vrtićima, školama i drugim sredinama bolje predstave obitelji u kojima žive. Jedan dio sredstava za slikovnicu donirali su članovi Udruge, a troškove tiska i honorara pokrilo je Francusko veleposlanstvo u Zagrebu. Iz udruge su rekli i kako su za slikovnicu zainteresirane i druge članice europske mreže duginih obitelji pa bi ubrzo trebala biti prevedena na engleski, njemački, francuski i talijanski.

Izvor (fotografija i tekst): https://www.telegram.hr/politika-kriminal/evo-vigilare-je-pocela-ludovati-zbog-prve-slikovnice-o-istospolnim-obiteljima-poslali-su-pismo-ministrici-divjak/