Telegram.hr: “Ima nade za naše društvo; prva hrvatska slikovnica o istospolnim obiteljima bila je toliko popularna da sada stiže nastavak”

‘Moja dugina obitelj na izletu’ izlazi 10. listopada, pričali smo s izdavačima

Roko ima dvije mame, a Ana dva tate. Upoznali smo ih početkom 2018. kroz prvu hrvatsku slikovnicu o istospolnim obiteljima ‘Moja dugina obitelj’. Sada sa svojim roditeljima kreću u nove avanture u nastavku ‘Moja dugina obitelj na izletu’ koji izlazi 10. listopada.

Kao i prva, slikovnica je primarno namijenjena predškolskom uzrastu. I ovoga puta je izdaje udruga Dugine obitelji gdje su dobar dio godine radili na njenoj pripremi. “Malo je reći da smo prošle godine bili zatečeni interesom koji je pobudila prva slikovnica pa smo ove godine što bolje htjeli pripremiti i tekst slikovnice i ilustracije koje nadopunjuju pisani dio priče”, kaže Daniel Martinović, koordinator udruge i autor slikovnice.

Novi ilustrator

Slikovnicu su, prije finalne verzije, pregledali njihovi najozbiljniji kritičari – djeca unutar duginih obitelji. Provjerili su je i stručnjaci za dječju psihologiju i izdavaštvo, a nakon poliranja i raznoraznih izmjena, odlučili su se za zagrebačko predstavljanje 10. listopada. Dan nakon toga, naime, diljem svijeta se obilježava Međunarodni dan izlaska iz ormara.

‘Moja dugina obitelj na izletu’ stilski će biti nešto drukčija od svoje prethodnice. Slikovnicu ovoga puta ilustrira akademski slikar i ilustrator Martin Hrastić. Kako nam kaže Martinović, Hrastićevim skicama su, tijekom pripreme slikovnice, bili zadovoljni i djeca i roditelji unutar njihove grupe.

Roditelji su se masovno javljali

U novom nastavku, Roko i Ana otputovat će na jednodnevni izlet sa svojim roditeljima. Kroz njihove priče, djeci predškolskog uzrasta približit će se teme važne prilikom odlaska na izlet, poput pravila ponašanja u mjestima koja posjećuju, pripreme za put, situacija u kojima se mogu zateći na putu…

“Nema tu velikih razlika u odnosu na ‘klasične’ slikovnice. Kod naše je jedina razlika što su roditelji dva tate ili dvije mame”, pojašnjava Martinović. Najavljuje nam kako se, osim slikovnica, planiraju baviti i pričama za osnovnoškolce i tekstovima o LGBTI temama/duginim obiteljima za srednjoškolce.

“Prošle godine javilo nam se puno roditelja koji su nam u mailovima pisali da ‘nisu jedni od nas’, ali da žele slikovnicu kako bi pričali sa djecom o istospolnim parovima i LGBTI temama”, objašnjava Martinović. Javljale su im se i školske knjižničarke, profesorice i profesori koji su htjeli slikovnicu za nastavu sociologije, etike, građanskog odgoja i obrazovanja… Pokazalo se, očito, da u Hrvatskoj postoji potreba za ovakvim materijalima.

Novi crowdfunding za slikovnicu

“Definitivno vidimo kako je slikovnica senzibilizirala javnost, skoro svi nas znaju po njoj, ali i vide da smo i mi primarno roditelji koji žele najbolje svojoj djeci, da odrastaju u društvu koje ih neće diskriminirati i koje ih neće stavljati u nepovoljni položaj samo zato jer imaju dva roditelja istog spola”, zaključuje Martinović.

Uz predstavljanje slikovnice, Dugine obitelji ponovno će pokrenuti crowdfunding kampanju. To znači da ćete moći donirati novac i dobiti svoj primjerak, no većinu će udruga i dalje dijeliti besplatno. “Za sada nam je OK da slikovnica i dalje bude besplatna, a svi zainteresirani će je moći dobiti na svim događanjima koja organiziramo. Slikovnice ćemo, naravno, slati svim prosvjetnim djelatnicima koji je budu tražili”.

Izvor (fotografija i tekst): https://www.telegram.hr/zivot/ima-nade-za-nase-drustvo-prva-hrvatska-slikovnica-o-istospolnim-obiteljima-bila-je-toliko-popularna-da-sada-stize-nastavak/