Telegram.hr: “Izgleda da se ljudima sviđa gej slikovnica, svih 500 primjeraka je rezervirano i prije nego što je izašla”

Prvu hrvatsku gej slikovnicu izdaju udruga Dugine obitelji

Svih 500 primjeraka prve hrvatske slikovnice o istospolnim obiteljima “Moja dugina obitelj”, rezervirano je i prije nego što je slikovnica uopće otisnuta i predstavljena, a kako ističu iz Udruge, mnogi su se za slikovnicu predbilježili naslijepo, bez da su vidjeli njen sadržaj.

Javno predstavljanje prve slikovnice o istospolnim obiteljima u Hrvatskoj nazvane ‘Moja dugina obitelj’ najavljeno je za četvrtak, a svih 500 primjeraka slikovnice bit će besplatno podijeljeni onima koji su slikovnicu zatražili. Nakon javne prezentacije slikovnica će biti dostupna na internetskim stranicama Udruge Dugine obitelji.

Planiraju i drugo izdanje slikovnice

Iz Udruge kažu kako su pozitivno iznenađeni reakcijama ljudi na njihovu slikovnicu te kako uskoro planiraju krenuti u izradu još jedne.

“Ne prestaje nas iznenađivati interes za slikovnicu, te pozitivni komentari koji nam i dalje stižu preko društvenih mreža i upiti za naručivanjem slikovnica od raznih osoba. Jako nam je drago da se u ovolikoj mjeri prepoznaje naša iskrena namjera da učinimo hrvatsko društvo tolerantnijim, da o temama poput duginih obitelji otvoreno razgovaramo umjesto da se u javnosti iznose lažne informacije bazirane na predrasudama prema LGBT osobama”, kazao nam je Daniel Martinović te dodao kako su trenutno u procesu planiranja i razmatranja opcija kako financirati drugo izdanje slikovnice.

Uskoro na još četiri jezika

Udruga Dugine obitelji djeluje od 2012. godine i okuplja 80-ak LGBT parova i pojedinaca koji su roditelji, ili to namjeravaju postati. Slikovnica ima dvadesetak stranica, a započinje predstavljanjem glavnih likova, odnosno djece koja odrastaju u istospolnim obiteljima, a koja čitatelja uvode u svoj obiteljski život. S obzirom na to da su za slikovnicu zainteresirane i druge članice europske mreže duginih obitelji ona bi ubrzo trebala biti prevedena na engleski, njemački, francuski i talijanski.

Inače, protiv slikovnice su se pobunili katolički aktivisti poput gospodina Batarela iz Zaklade Vigilare. Pisali su ministrici obrazovanja Blaženki Divjak i postavili joj pitanje “hoće li dozvoliti ulazak slikovnice u hrvatske vrtiće i škole”. Iz udruge su rekli kako neće samoinicijativno slati slikovnicu nigdje, pa tako ni u vrtiće i škole. Ministrica Divjak odgovorila je Zakladi Vigilare kako se, s obzirom na to da udruga neće samoincijativno slati slikovnice, nema namjeru miješati u osobne odluke roditelja i njihove djece.

Izvor (fotografija i tekst): https://www.telegram.hr/zivot/izgleda-da-se-ljudima-svida-gej-slikovnica-svih-500-primjeraka-je-rezervirano-i-prije-nego-sto-je-izasla/