Telegram.hr: “Kakva država: Centar za socijalnu skrb ignorira odluku Upravnog suda, gej paru ne dopušta udomiti djecu”

Iz Dugine obitelji odluku smatraju pokazateljem da institucije u RH ne poštuju vladavinu prava i presude sudova

Udruga Dugine obitelji, koja okuplja LGBTI roditelje i one koji to žele postati, upozorila je u utorak da Centar za socijalnu skrb Zagreb odbija zahtjev dvojice životnih partnera za udomljavanjem usprkos presudi Upravnog suda koja im to dopušta. “Iako je Upravni sud u prosincu 2019. godine presudio da Ivo Šegota i Mladen Kožić, životni partneri koji žele postati udomitelji, imaju potpuno pravo u svojoj namjeri i kako ne bi smjeli biti diskriminirani u tom postupku, nadležni Centar za socijalnu skrb Zagreb oglušio se na presudu suda i ponovno odbacio zahtjev koji su podnijeli. Udruga smatra nečuvenim postupanje Centra koji je postupio kao da presuda Upravnog suda ne postoji”, stoji u priopćenju Udruge.

Koordinator udruge Daniel Martinović naglasio je kako je presuda Upravnog suda bila tračak nade da u Hrvatskoj postoji bolja budućnost za naše društvo, ali naknadno postupanje Centra je bezobzirno i nezakonito. “Slušamo sa svih strana od naših političara riječi hvale za našu državu jer ona trenutno predsjeda Vijećem Europske unije, kako je to dokaz da stojimo rame uz rame s ostalim zemljama Unije. Nije proteklo ni mjesec dana od početka tog famoznog predsjedanja, i već imamo bezbroj primjera gdje sve to pada u vodu”, navode u priopćenju.

Slijedi žalba Ministarstvu demografije

Iz Dugine obitelji smatraju kako je ovo najgori primjer do sada, jer pokazuje da institucije u ovoj državi ne poštuju vladavinu prava i presude sudova. Istaknuli su kako se životni partneri Ivo i Mladen sada mogu žaliti Ministarstvu demografije na odluku Centra. “Ukoliko se ne uvaži žalba, ići će ponovno na Upravni sud i tražiti od suda da samostalno donese odluku. Sudeći po prvoj presudi Upravnog suda, oni u potpunosti imaju pravo postati potencijalni udomitelji”, stoji u priopćenju.

Navode kako u prvoj odluci Centra nije ispravno primijenjena zakonska odredba Republike Hrvatske, koju je donio sud čija je odluka obvezujuća, a Centar je presudu interpretirao kao “mišljenje” koje nije obvezujuće. “Ovakvo nepoštivanje presude Upravnog suda od strane Centra izaziva veliku pravnu nesigurnost i nanosi štetu LGBTI građanima koje štiti čitav niz hrvatskih zakona, kao i europska sudska praksa. Ako ovaj predmet dođe do Europskog suda za ljudska prava, velike su šanse da će Hrvatska ponovo dočekati da ju se prisili da poštuje sve svoje građane jednako i da im osigura jednaka prava pod jednakim uvjetima”, navode u priopćenju.

Izvor (fotografija i tekst): https://www.telegram.hr/politika-kriminal/kakva-drzava-centar-za-socijalnu-skrb-ignorira-odluku-upravnog-suda-gay-paru-ne-dopusta-udomiti-djecu/