Telegram.hr: “Konačno. Važna presuda Županijskog suda: Udruga Vigilare uznemiravala gejeve i poticala na diskriminaciju”

Županijski sud u Zagrebu traži od Vigilarea da ukloni sporni sadržaj o Duginim obiteljima s weba i suzdrži se od diskriminiranja

Županijski sud u Zagrebu donio je važnu presudu utvrdivši da je Udruga Vigilare, koju vodi John Vice Batarelo, diskriminirala osobe homoseksualne orijentacije svojom peticijom protiv dokumentarnog filma za djecu ‘Janina dugina obitelj’. Riječ je o filmu koji je prošle godine emitirao HRT, a uoči prikazivanja Batarelo je otvorio peticiju na web stranici udruge i pozvao ljude da to spriječe.

Peticijom se tražilo zaustavljanje ‘homo-propagande državne televizije’ i ‘zaustavljanje fake-duge’ kako bi se ‘zaštitilo djecu i obitelji’. Udruga Dugine obitelji zbog toga je prema Zakonu o suzbijanju diskriminacije tužila Vigilare, a Batarelo je preko društvenih mreža tražio ‘tsunami molitve’ kako bi bolje prošli na sudu.

No, danas su spor izgubili i sud im je naredio da uklone sav sporni sadržaj s weba.

Presuda protiv diskriminacije

U peticiji je, među ostalim, stajalo da se objavom neprimjerenih sadržaja želi skuhati djecu i društvo nametanjem homo-propagande, te na taj način normalizirati ono što je neprirodno i nastrano.

Županijski sud u Zagrebu u danas objavljenoj presudi utvrđuje da se time uznemiravalo osobe LGBTIQ osobe i njihove obitelji, te poticalo na njihovu diskriminaciju. Osim što Udruga Vigilare u roku do osam dana mora ukloniti sav sporni sadržaj, sud im je zabranio da dalje objavljuje takve sadržaje i na bilo koji drugi način diskriminiraju i uznemiravaju LGBTIQ osobe, njihove obitelji i djecu.

Vigilare: ‘Kritizirali smo HRT’

Vigilare se na sudu pravdao kako je svojom peticijom samo kritizirao programski sadržaj Hrvatske radio televizije, no sud to obrazloženje nije prihvatio.

U presudi se naglašava da je svim osobama zajamčeno pravo na jednakost, osobni i obiteljski život, ugled i čast. Zbog toga nije prihvaćeno opravdanje Vigilarea koji su uvjeravali sud da je brak zajednica muškarca i žene, te da samo heteroseksualni parovi mogu posvajati djecu u njihovom najboljem interesu.

Izvor (fotografija i tekst): https://www.telegram.hr/politika-kriminal/konacno-vazna-presuda-zupanijskog-suda-udruga-vigilare-uznemiravala-gejeve-i-poticala-na-diskriminaciju/