Telegram.hr: “Kožić i Šegota su pobijedili Ministarstvo: ‘Presuda otvara vrata gej i lezbijskim parovima koji žele posvojiti dijete'”

Potvrđeno je da životni partneri mogu pristupiti procjeni da postanu posvojitelji

U 10 sati počela je konferencija za medije udruge Dugine obitelji povodom presude zagrebačkog Upravnog suda u slučaju Mladena Kožića i Ive Šegote, životnih partnera koji su pokušali posvojiti dijete. U u svibnju 2016. godine Kožić i Šegota iskazali su namjeru posvojenja i zatražili zahtjev za izdavanje mišljenja o podobnosti i prikladnosti za posvojenje.

Nedugo nakon podnošenja zahtjeva da pristupe procjeni mogu li postati posvojitelji, odbilo ih je nadležno Ministarstva, tadašnje Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Životni partneri žalili su se na takvu odluku Ministarstva, koje je njihov prigovor odbacilo.

Kako doznaje Telegram, prije nešto više od dva tjedna Upravni sud u Zagrebu poništio je rješenje Ministarstva kojim je odbijen prigovor Kožića i Šegote. Prema odluci suda, Ministarstvo je pogriješilo kada nije obrazložilo svoju odluku da njihov prigovor odbaci kao neosnovan, pa je sud naložio da se predmet vrati Ministarstvu na ponovno rješavanje.

Sud je rekao da nema diskriminacije

Daniel Martinović, predsjednik udruge Dugine obitelji, na početku presice presudu je nazvao velikim trenutkom koji je došao nakon pet godina čekanja. “Jako nam je drago što je Upravni sud u RH presudio da oni ne smiju biti diskriminirani u postupku i da nema prepreka da jednoga dana postanu posvojitelji, ako zadovoljavaju sve druge uvjete kao i ostali posvojitelji“, kazao je, dodavši kako je Upravni sud odmah rekao da se radi o jasnom slučaju diskriminacije.

“Smatramo da je sud ovime rekao da svi gayevi i lezbijke, ako su u životnoj zajednici, mogu postati usvojitelji”, rekao je Martinović, koji je ipak upozorio kako borba za prava istospolnih parova nije gotova. “Imamo problema s pravom na umjetnu oplodnju, kao i s priznavanjem hrvatskog državljanstva djeci LGBTIQ roditelja rođenoj izvan Hrvatske, tako da nas čekaju daljnje tužbe”, kaže.

“Posvajanje je nešto što ljude zanima više nego udomiteljstvo. Posvajanje je trajniji odnos. Znamo da je dosta parova koje to zanima, to je metoda kojom možete proširiti obitelj i istovremeno pomoći djetetu. U posljednje vrijeme se pričalo o tome kako je mali interes za posvajanje i udomiteljstvo, a postoji cijela jedna skupina koja je za to zainteresirana”, istaknuo je predsjednik udruge.

Uspješan sastanak u ministarstvu

Martinović je pozvao osobe koje su u sličnoj situaciji da se jave ako trebaju pomoć. “Vidimo da trebamo podnositi tužbe kako bi osigurali pravnu sigurnost“, rekao je. „Mladen i Ivo neće biti dostupni za izjave. Sada su udomitelji dvoje djece i ne mogu izlaziti u medije, ali drago mi je da je to ovako završilo”, osvrnuo se na slučaj Kožića i Šegote.

Na kraju presice predsjednik udruge Dugine obitelji istaknuo je jedno pozitivno iskustvo s državnim službama. “Prošli tjedan smo imali sastanak u Ministarstvu obitelji. Iznenadila nas je podrška koju smo dobili, barem deklarativna”, kazao je.

Životni partneri mogu bez straha tražiti evaluaciju

Nedugo nakon presice, udruga Dugine obitelji objavila je i priopćenje o odluci Upravnog suda. “Nakon prošlogodišnjih presuda u kojima je potvrđeno da životni partneri mogu pristupiti procjeni za udomiteljstvo, u srijedu je iz udruge Dugine obitelji službeno potvrđeno da životni partneri mogu pristupiti procjeni da postanu posvojitelji”, navode u dopisu.

“Nakon pet godina pravnih bitaka, Upravni sud u Zagrebu krajem travnja je u slučaju Mladena Kožića i Ive Šegote presudio da oni ne smiju biti diskriminirani u postupku procjene za posvojenje zbog toga što su sklopili životno partnerstvo. Ova povijesna presuda otvara vrata svim gej i lezbijskim parovima u Hrvatskoj koji žele postati posvojitelji, i potvrđuje kako životni partneri moraju u svim postupcima imati jednaka prava kao i bračni drugovi”, dodaju u priopćenju.

“Ova presuda otvara vrata svim gej i lezbijskim parovima u Republici Hrvatskoj koji žele postati posvojitelji i jamči im da ne smiju biti diskriminirani na temelju njihove seksualne orijentacije. Pravo djeteta na najbolje moguće posvojitelje i dalje ima prioritet, te ova presuda ne znači automatski da gej i lezbijski parovi postaju posvojitelji – no životni partneri i partnerice mogu se sada bez straha javiti svom Centru za socijalnu skrb i prijaviti se za evaluaciju za posvojenje”, pojašnjavaju iz udruge.

‘Djeca su sasvim dobro’

Sad je na potezu Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, koje bi budućim postupcima trebalo ispraviti nepravdu, uzevši u obzir zakone, Ustav, konvencije i odluku Ustavnog suda za udomiteljstvo koja se može i smije vezati za posvojenje, poručuju iz Duginih obitelji.

“Svima koji se brinu kako će biti djeci u duginim obiteljima – naša djeca su sasvim dobro, hvala na pitanju! Društvo je to koje mora raditi na svojem odnosu prema ranjivim skupinama, od obrazovnog sustava do diskursa u javnom prostoru, i premda vidimo da se stavovi prema različitim seksualnim orijentacijama i rodnim identitetima mijenjaju nabolje, sigurno možemo biti još bolji i solidarniji jedni s drugima”, zaključuju priopćenje iz udruge Dugine obitelji.

Izvor (fotografija i tekst): https://www.telegram.hr/politika-kriminal/kozic-i-segota-su-pobijedili-ministarstvo-presuda-otvara-vrata-gej-i-lezbijskim-parovima-koji-zele-postati-posvojitelji/