Telegram.hr: “Šegota, gay muškarac kojem nisu dali da udomi dijete, o povijesnoj odluci suda: ‘Ne možemo vjerovati da se to stvarno dogodilo'”

Ivo Šegota za Telegram: ‘Ne mogu ni zamisliti da se odluka Ustavnog suda ne bi poštivala’

“Izuzetno smo zadovoljni i sretni. Izgleda da su naši argumenti prihvaćeni. Ono što je odlučio Upravni sud, sada je upravo potvrđeno ovom odlukom Ustavnog suda”, kazao nam je maloprije u telefonskom razgovoru Ivo Šegota koji se sa svojim životnim partnerom Mladenom Kožićem već par godina bori za pravo da budu udomitelji.

Čim je jutros stigla vijest o presudi Ustavnog suda, Šegota se čuo sa svojim partnerom. “Čuli smo se, naravno. Bez riječi smo, ne možemo vjerovati da se to stvarno dogodilo, iako smo vjerovali da će Ustavni sud tako postupiti”, uzbuđen je Šegota.

Žalba resornom ministarstvu

Ovaj par je već dva puta dobio odbijenicu nadležnog centra za socijalnu skrb, čak i nakon presude Upravnog suda iz prosinca prošle godine, po kojoj i životni partneri imaju pravo biti udomitelji. Budući da ih je Centar i nakon toga odbio, obratili su se, kaže nam Šegota, žalbom resornom Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Nakon druge odbijenice centra, ministrica Vesna Bedeković praktički se krajem siječnja proglasila nenadležnom nad centrima za socijalnu skrb. Na upit je li u redu da Centar za socijalnu skrb ignorira odluku Upravnog suda i nije li resorno ministarstvo nadređeno centrima, ministrica je ustvrdila da je centar autonoman pa ona ne može komentirati rješenje i ulaziti u njegovu nadležnost, prenio je tada N1.

Jasan nalog Ustavnog suda

No, Šegoti je potpuno nezamislivo da nadležna tijela sada ignoriraju odluku Ustavnog suda. “Nemoguće mi je zamišljati scenarij u kojem se ne bi poštivala odluka Ustavnog suda”, ističe te napominje da je, koliko je dosad vidio – a odluku, kad smo ga nazvali, još nije uspio detaljno iščitati – Ustavni sud dao “jasnu interpretaciju i nalog”. Zato smatra da će i Ministarstvo, pri odlučivanju o njihovoj žalbi, postupiti u skladu s mišljenjem ustavnih sudaca.

Činjenicu da Ustavni sud ipak nije ukinuo zakonsku odredbu, iako ju je ocijenio diskriminatornom, Šegota razumije, te smatra da će neka sljedeća izmjena Zakona o udomiteljstvu morati ispraviti tu odredbu i izrijekom navesti životne partnere kao moguće udomitelje da bi se uklonile sve nedoumice, “ako ih nakon ove odluke Ustavnog suda uopće može biti”.

Izvor (fotografija i tekst): https://www.telegram.hr/politika-kriminal/segota-gay-muskarac-kojem-nisu-dali-da-udomi-dijete-o-povijesnoj-odluci-suda-ne-mozemo-vjerovati-da-se-to-stvarno-dogodilo/