Telegram.hr: “Sud odlučio da istospolni bračni par koji je ministarstvo odbilo ipak smije udomiti dijete”

‘Ovo je božićni poklon kakvom se nismo usudili nadati’, rekao je Šegota

Prema današnjoj odluci Upravnog suda, koji je poništio dosadašnje odbijenice nadležnog centra za socijalnu skrb i resornog Ministarstva, istospolni bračni par Ivo Šegota i Mladen Kožić imaju pravo biti udomitelji djece, doznaje Jutarnji list.

Osim toga, nadležno Ministarstvo demografije, koje im je prošle godine odbilo zahtjev za obavljanje udomiteljstva, u roku od 60 dana treba donijeti novu odluku. Ta odluka, kako stoji u sudskoj odluci, ovaj put mora biti utemeljena na domaćem i međunarodnom zakonodavstvu.

‘Božićni poklon kakvom se nismo usudili nadati’

“Odluka suda je obligatorna i žalba nije dopuštena, tako da je ova presuda konačna. Pisano obrazloženje još nije stiglo, no, kako je rečeno tijekom objave, sud je prihvatio našu argumentaciju iz tužbe, temeljenu na hrvatskim propisima i Europskoj konvenciji o ljudskim pravima, te je naložio nadležnima donošenje nove odluke u skladu s presudom. Vjerujemo da će nadležni poštovati sudsku odluku”, rekla je za Jutarnji odvjetnica Sanja Bezbradica Jelavić, koja zastupa Ivu Šegotu i Mladena Kožića.

“Presretni smo. Kako smo rekli i sutkinji, ovo je božićni poklon kakvom se nismo usudili nadati”, za Jutarnji je Šegota prokomentirao odluku Upravnog suda.

Podigli tužbu nakon odbijenice iz Ministarstva

Šegota se sa životnim partnerom Kožićem u ljeto 2017. prijavio za udomljavanje djeteta u nadležnu podružnicu Centra za socijalnu skrb Zagreb, dobili su u međuvremenu pozitivno mišljenje, trebali su krenuti na edukaciju, da bi u prosincu iste godine saznali da, kako su im rekli, ne postoje zakonske pretpostavke za pokretanje postupka za izdavanje dozvole jer su u životnom partnerstvu.

Na takvo rješenje Centra žalili su se Ministarstvu, ali je žalba bila odbijena. Zatim su podigli tužbu koju je sad Upravni sud usvojio.

Također, osim zahtjeva za udomljavanjem djece, par je nadležnom centru za socijalnu skrb ranije podnio i zahtjev da postanu potencijalni posvojitelji, no odmah su odbijeni, zbog čega su također pokrenuli sudski postupak na Upravnom sudu, koji još traje.

Izvor (fotografija i tekst): https://www.telegram.hr/zivot/sud-odlucio-da-istospolni-bracni-par-koji-je-ministarstvo-odbilo-ipak-smije-usvojiti-dijete/