Telegram.hr: “Vlada odbija staviti u zakon da i gay parovi mogu biti udomitelji. Dugine obitelji mole građane da pomognu”

Mole građane da se uključe u e-savjetovanje i komentiraju kako bi Zakon trebao eksplicitno navesti i životne partnere

Dok je još uvijek (do srijede 3. studenog ) u tijeku javno savjetovanje o izmjenama Zakona o udomiteljstvu, iz udruge Dugine obitelji pozivaju sve građanke i građane koji “žele graditi društvo koje poštuje sve obitelji”, da u e-savjetovanju komentiraju kako bi Zakon trebao eksplicitno navesti i životne partnere. Naime, kako je Telegram već pisao, Vlada u izmijenjeni tekst zakona odbija staviti da i gay parovi mogu biti udomitelji.

“Unatoč presudama Upravnog suda i Ustavnog suda RH, kojima je potvrđeno da životni partneri mogu postati udomitelji, Vlada Republike Hrvatske i dalje ih ne želi eksplicitno uvrstiti u Zakon o udomiteljstvu, iako to čini u drugim zakonima i propisima”, upozoravaju iz Duginih obitelji. Podsjećaju kako su sudske odluke potvrdile da životni partneri ne smiju biti diskriminirani i da im se mora omogućiti jednako postupanje kao i bračnim drugovima po pitanju udomiteljstva ili posvajanja.

Životni partneri izostavljeni iz zakona

Ističu i kako je struka više puta jasno izrazila stav da je udomiteljska obitelj bolja opcija za dijete od doma za nezbrinutu djecu, no da se broj djece u sustavu unatoč tome ne smanjuje. Životne se partnere, podcrtavaju iz Duginih obitelji, u drugim zakonima ne izostavlja.

“Životne partnere Vlada navodi u zakonima kada se radi o plaćanju poreza ili nekim drugim sferama života; primjerice početkom ovog mjeseca izmijenjen je Zakon o općem upravnom postupku i tamo se životni partneri izričito navode uz bračne drugove. Zbog čega je HDZ-ovoj vladi toliki problem navesti životne partnere i u Zakonu o udomiteljstvu?”, pita se Daniel Martinović, predsjednik Duginih obitelji.

Izvor (fotografija i tekst): https://www.telegram.hr/politika-kriminal/vlada-odbija-staviti-u-zakon-da-i-gay-parovi-mogu-biti-udomitelji-dugine-obitelji-mole-gradane-da-pomognu/