Vlada Republike Hrvatske nastavlja s diskriminacijom istospolnih parova

Vlada Republike Hrvatske nastavlja s diskriminacijom istospolnih parova u Hrvatskoj, ovog puta zanemarivanjem iznimno važnog pitanja uključivanja životnih partnera u zakonski okvir koji regulira posvojenje djece.

Poručuje to udruga Dugine obitelji, koja želi skrenuti pozornost javnosti na zabrinjavajući propust Vlade Republike Hrvatske u procesu izmjena Obiteljskog zakona, koji se trenutno provodi putem e-savjetovanja.

Iako je cijela Hrvatska svjedokom potrebe za stvaranjem boljeg sustava za posvojenje i pružanje skrbi djeci koja su izdvojena iz svojih bioloških obitelji, poput nedavnog slučaja male nezbrinute djevojčice s autizmom za koju se u sustavu nije mogao naći smještaj u preko 30 ustanova, hrvatska Vlada čini suprotno.

Prema riječima predsjednika udruge Dugine obitelji, Daniela Martinovića, “Imamo paradoksalnu situaciju u kojoj sve češće i češće čitamo o slučajevima nedostatka kapaciteta u domovima i ustanovama za djecu s jedne strane, te s druge strane brojne istospolne parove u stabilnim vezama koji su spremni pružiti toj djeci ljubav, sigurnost i skrb. No, umjesto da se zakoni prilagode suvremenim potrebama, Vlada RH nastavlja s diskriminacijom istospolnih parova i otežava im postupke udomiteljstva ili posvojenja.”

Ovaj propust u zakonodavstvu ne samo da diskriminira LGBTIQ osobe i parove, već također dovodi u pitanje dobrobit djece koja mogu izgubiti priliku za životom u obitelji koja bi im pružila stabilnost i ljubav koju zaslužuju.

“Mladen i ja smo skupa već 10 godina, odavno smo izrazili našu želju da postanemo posvojitelji, a Visoki upravni sud je potvrdio da država treba omogućiti istospolnim parovima pristup procesu posvojenja. Naša je obitelj trenutno udomiteljska, a naša želja je, kada se steknu uvjeti za posvojenje, da posvojimo djecu koja s nama žive i rastu već tri godine. Naša obitelj s dva školarca je po svemu vrlo tipična, užurbane obveze oko škole, zadaća, lektire, sportskih treninga, puno igre i zajedničkog druženja, sve obitelji se mogu prepoznati u ovoj slici. Ono što je najvažnije, naša obitelj ne nailazi na nikakve probleme u maloj sredini u kojoj živimo. Strahovi o  tome kako će djeci biti teško jer o njima brinu dva muškarca rasplinuli su se kao balon od sapunice.” izjavio je Ivo Šegota, udomitelj i član udruge Dugine obitelji.

“Trenutne izmjene Obiteljskog zakona prilika je da se naša obitelj zakonski prepozna i bezrezervno poruči da su sve obitelji pred očima zakona jednako vrijedne. A vidimo da po ne znam koji put Vlada ne uključuje životne partnere u svoja zakonska rješenja. Zar očekuju da nakon dvije dugotrajne sudske trakavice u kojima smo pobijedili, ponovno moramo ganjati pravdu za djecu sudskim putem? I nismo jedini, jer je dosta istospolnih partnera u sličnoj situaciji, htjeli bi posvojiti dijete, a nailaze na prepreke. Dok se svi kunu u najbolji interes djeteta, mi djecu podižemo na noge i vodimo ih kroz život, a država našu obitelj zakonski i dalje prešućuje.” dodaje Šegota.

Iz udruge Dugine obitelji pozivaju Vladu RH da odmah prepozna potrebu za izmjenama Obiteljskog zakona koje će osigurati jednaku pravnu sigurnost i prava na posvojenje za sve parove, bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju. “To nije samo pitanje pravednosti, već i od vitalnog značaja za dobrobit djece u Hrvatskoj. Takva izmjena nije utemeljena samo na nedavnim sudskim presudama kojima je potvrđeno da istospolni parovi u Hrvatskoj mogu pristupiti procjeni za posvojitelje, već ima uporište i u Strategiji za ravnopravnost LGBTIQ osoba koju je Europska komisija predstavila još 2020. godine. No čini se da su Vladi RH važniji politički bodovi s ekstremne desnice, nego dobrobit djece i uključive obiteljske vrijednosti”.

Kao društvo, moramo napraviti korak prema stvaranju inkluzivnog i pravednog okruženja u kojem se sva djeca i obitelji poštuju i štite, poručuju iz udruge Dugine obitelji koja ostaje posvećena borbi za ostvarivanje ovih ciljeva i pravilnu zakonsku regulativu koja će osigurati obiteljsku sreću i ljubav za sve.