Volontiraj s duginim obiteljima, upoznaj nas i pomozi nam izgraditi uključivije društvo!

Naša udruga okuplja LGBTIQ* parove i pojedince koji imaju djecu, žele imati djecu ili se samo žele informirati o izazovima i lijepim stranama planiranja obitelji. Prvi put okupile smo se 2011. kao grupa psihosocijalne podrške pod vodstvom psihologinja Iskre Pejić i Matee Popov.

Nakon završetka dva ciklusa grupe podrške od 2012. godine polaznici/e grupe nastavili/e su se sastajati i družiti kao neformalna građanska inicijativa – osnovan je forum, pokrenuta je web stranica, 2017. godine registrirana je udruga, a naše aktivnosti i druženja redovito se organiziraju i dalje.

Dugine obitelji na Povorci ponosa 2017.

Nakon službene registracije udruge količina aktivnosti naglo se i iznenadno povećala. Naše aktivnosti su raznolike; slikovnice iz serijala “Moja dugina obitelj” privukle su nevjerojatnu pozornost kako u Hrvatskoj tako i na svjetskoj razini, po prvi put smo organizirali izložbu fotografija sa sklapanja životnih partnerstava “Sva naša vjenčanja” i međunarodnu konferenciju o duginim obiteljima u Zagrebu “Naša djeca su ok”, provodimo razne projekte, organiziramo edukacije o LGBTI temama, neformalna druženja LGBTI roditelja, predstavljanja udruge, provodimo istraživanja i još mnogo toga.

Također pružamo besplatnu pravnu pomoć i pravno savjetovanje duginim obiteljima, te kroz naše zagovaračko, medijsko i pravno djelovanje trudimo se omogućiti ravnopravno postupanje prema svim osobama u Republici Hrvatskoj bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju ili rodni identitet; primjerice u slučajevima vezanim uz udomiteljstvo, posvajanje ili medicinski potpomognutu oplodnju.


Broj naših aktivnosti povećava se iz godine u godinu i svaka volonterska pomoć je dobrodošla!

Kako se priključiti volonterskom timu Duginih obitelji?

Bez obzira na vaše prethodno iskustvo, svaka osoba koja želi sudjelovati i pomoći nam u planiranju, organizaciji i realizaciji naših aktivnosti je dobrodošla. Mogućnosti priključivanja su višestruke i možete sudjelovati u radu jednog ili više od naših timova ili područja aktivnosti:

  • Pomoć u organizaciji druženja i okupljanja duginih obitelji
  • Pomoć u organizaciji javnih događanja
  • Priključivanje timu za društvene mreže i objave na webu
  • Osmišljavanje i provedba internih i javnih edukacija
  • Asistencija u istraživačkim aktivnostima
  • Priključivanje zagovaračkom timu
  • Priključivanje projektnom timu
  • Priključivanje pravnom timu

Kako bi se prijavili za volontiranje u udruzi Dugine obitelji, molimo vas da ispunite prijavnicu koju možete pronaći OVDJE.

Udruga redovito organizira volonterske sastanke (uživo u Zagrebu i online putem Zooma) na kojima svim zainteresiranim osobama predstavljamo mogućnosti aktiviranja i uključivanja u rad udruge.

Druženje duginih obitelji

Pojedine volonterske aktivnosti provodimo u suradnji s udrugom LORI iz Rijeke, s kojom smo pokrenule grupe mladih (16-30 godina), gdje jedna grupa aktivno djeluje na području Rijeke, a druga na području Zagreba.

Grupe mladih pokreću se uz podršku projekta “Podržimo uključivo obrazovanje – gradimo sigurnu budućnost” koji je podržan sa 129.600,00 €, što je osigurano kroz financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru Europskog gospodarskog prostora i Norveških grantova.

Hvala vam puno na interesu, veselimo se vašim prijavama!

Slobodno podijelite informacije o volontiranju za Dugine obitelji i drugim osobama za koje mislite da bi mogle biti zainteresirane!