CroL.hr: “Prva knjiga o gej roditeljstvu u Hrvatskoj: i znanstvena zajednica digla je glas protiv predrasuda”

Simbolično, gotovo na samu treću obljetnicu nesretnog referenduma o ustavnoj definiciji braka u Hrvatskoj, obnovljeni i nedavno otvoreni Kulturno informativni centar (KIC) u Preradovićevoj ulici u Zagrebu bio je premalen za sve zainteresirane na sinoćnjem predstavljanju knjige “Ja nisam gej mama, ja sam mama”, koja je nastala kao rezultat prvog hrvatskog istraživanja LGB roditeljstva.

Da je tema više nego “vruća” pokazala je nesvakidašnja slika prepunog prizemlja (s projekcijom na velikoj plazmi), stubišta i prvoga kata (na kojem je upriličeno predstavljanje knjige), s više od stotinu posjetitelja koji su sjedili čak i na podu, i vidno iznenađenih organizatora i autorica knjige.

Događaj je otvorio Goran Batina, izvršni direktor i urednik naklade Jesenski i Turk koja je knjigu izdala, objasnivši da je ovo predstavljanje nastavak ciklusa tribina pod imenom “Sociologiranje” kojima se u javnu sferu pokušava vratiti znanstveni diskurs nasuprot prevladavajućem estradno-populističkom-ideološkom diskursu.

Referendum i širenje predrasuda o LGBT roditeljima

“Sve je počelo u vrijeme referenduma, kad su se medijima širile predrasude o LGBT roditeljima, a nizale su se izjave poput: Oni ne mogu biti roditelji, Oni su loši roditelji, Zlostavljat će djecu, Lezbijke ne mogu biti dobre i brižne majke, Djeca će postati gej i imat će psihičke poteškoće. Sve nas je to potaknulo da krenemo u prvo hrvatsko istraživanje o LGB obiteljima, poznatim i pod globalnim nazivom dugine obitelji. Željele smo dobiti bolji uvid u problematiku, ispitati okolnosti i kvalitetu obiteljskog života LGB roditelja i onih koji to planiraju postati” izjavila je mag.psych. Sandra Tolić  iz Dječjeg doma Zagreb, koautorica knjige, zahvalivši se svim sudionicama i sudionicima istraživanja na iskrenom dijeljenju svojih životnih priča, osjećaja i strahova.

U ovom kvalitativnom istraživanju sudjelovalo je 13 obiteljskih zajednica iz Zagreba, Rijeke, Istre i Slavonije, a uključeno je i dvadesetoro djece. Tolić je naglasila da knjiga pridonosi vidljivosti i senzibiliziranju javnosti te pomaže stručnjacima koji se u svom radu susreću sa LGB obiteljima s djecom.

“Dugine obitelji su stvarne i žive među nama. Broj djece u takvim obiteljima je u porastu kako u svijetu tako i kod nas” istaknula je dr.sc. Marina Štambuk s Hrvatskih studija, koautorica knjige, dodavši da joj je ovo istraživanje bilo dragocjeno iskustvo.

Sve je počelo u vrijeme referenduma, kad su se medijima širile predrasude o LGBT roditeljima, a nizale su se izjave poput: “Oni ne mogu biti roditelji”, “Oni su loši roditelji”, “Zlostavljat će djecu”, “Lezbijke ne mogu biti dobre i brižne majke”, “Djeca će postati gej i imat će psihičke poteškoće”

Dr.sc. Maja Tadić s Instituta Ivo Pilar, koautorica knjige, objasnila je da su dugogodišnja istraživanja u svijetu pokazala kako je u odrastanju djece ključna kvaliteta obiteljskih odnosa, a da je spolna orijentacija roditelja sporedna osobina koja nema nikakav utjecaj na kvalitetu tih odnosa: “Važno je raditi na promjeni postojećih zakona i javnih politika koje bi trebale prepoznati dugine obitelji”.

Treba se oduprijeti inicijativama protiv LGBT osoba

Na pitanje iz publike koje točno promjene su potrebne, odgovorio je Daniel Martinović, predstavnik udruge Dugine obitelji: “Pravo na zajedničko posvajanje za životne partnere, pristup metodama potpomognute oplodnje, promjena Obiteljskog zakona. Mi i naša djeca smo tu, postojimo!” dodao je Martinović, zahvalivši istraživačicama na ovom pionirskom pothvatu.

Kratki uvid u sadržaj knjige dala je dr.sc. Antonija Maričić s Hrvatskih studija, koautorica knjige, naglasivši da je knjiga puna “neobično-običnih obiteljskih priča”. Posebno se dotakla problema coming outa roditelja svojoj djeci.

Djeca odrasla u istospolnim zajednicama ne razlikuju se po psihičkim, intelektualnim, socijalnim i svim ostalim sposobnostima od djece odrasle u heteroseksualnim zajednicama, čak su pojedina istraživanja pokazala bolji odnos između roditelja i djece u istospolnim zajednicama. Ova knjiga je poticaj za daljnja istraživanja i promjenu obiteljske politike u Hrvatskoj

Primjerice, jedno je dijete koje je sudjelovalo u istraživanju kazalo, “Želim da se mama prestane skrivati”. Recenzentica knjige, prof.dr.sc. Željka Kamenov s Filozofskog fakulteta u Zagrebu nije skrivala zadovoljstvo da je i znanstvena zajednica jednim ovakvim istraživanjem iz kojeg je izniknula i ova knjiga digla svoj glas protiv diskriminacije i predrasuda.

“Djeca odrasla u istospolnim zajednicama ne razlikuju se po psihičkim, intelektualnim, socijalnim i svim ostalim sposobnostima od djece odrasle u heteroseksualnim zajednicama, čak su pojedina istraživanja pokazala bolji odnos između roditelja i djece u istospolnim zajednicama. Ova knjiga je poticaj za daljnja istraživanja i promjenu obiteljske politike u Hrvatskoj” naglasila je profesorica Kamenov.

U odrastanju djece ključna je kvaliteta obiteljskih odnosa, a spolna orijentacija roditelja je sporedna osobina koja nema nikakav utjecaj na kvalitetu tih odnosa

“Pročitajte knjigu – vrlo je životna, a to je najbolji način da se suprotstavimo generalizacijama”, istaknula je psihologinja Jasenka Pregrad, gestalt psihoterapeutkinja i autorica predgovora, dodavši da se treba oduprijeti inicijativama protiv LGBT osoba, moralno i humano pogledati znanstvenim činjenicama u oči i destigmatizirati dugine obitelji.

Izvor (fotografija i tekst): https://www.crol.hr/index.php/zivot/8334-prva-knjiga-o-gej-roditeljstvu-u-hrvatskoj-i-znanstvena-zajednica-digla-je-glas-protiv-predrasuda