Hrvatski zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji među najrestriktivnijima je u Europi – vrijeme je za promjene!

Zbog restriktivnosti hrvatskih zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji – single žene, istospolne partnerice, transrodne osobe, ali i heteroseksualni parovi često ostaju bez mogućnosti da postanu roditelji ili su pak rješenja prisiljeni tražiti van granica Hrvatske.

Naime, prema Zakonu o medicinski potpomognutoj oplodnji, koji je donesen u srpnju 2012. godine, navodi se kako pravo na MPO nemaju žene koje se nalaze u istospolnoj zajednici, dok to pravo kao single žena (koja nije u braku ili izvanbračnoj zajednici), ima samo ako se dosadašnje liječenje neplodnosti pokazalo neuspješnim.

Zbog ovog članka, a i mnogih drugih elemenata Zakona, hrvatski je Zakon o MPO-u među najrestriktivnijima u Europi.

U praksi, pristup medicinski potpomognutoj oplodnji u Hrvatskoj težak je i za heteroseksualne parove. Za žene bez partnera ili transrodne osobe je gotovo pa nemoguć, dok za ženske istospolne parove je eksplicitno zakonom zabranjen. Time je Hrvatska u društvu još 24 europske zemlje u kojima ženski parovi ne mogu pristupiti potpomognutoj oplodnji, poput Italije, Mađarske, Poljske i drugih.

Iz Udruge Dugine obitelji, koja je pokrenula kampanju “Hrvatska treba novi zakon o MPO-u”, kažu kako Hrvatska hitno treba novi, moderniji zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji.

“Trebamo zakon koji prati najnovije znanstvene spoznaje i procedure, te omogućuje korištenje usluge medicinski potpomognute oplodnje bez diskriminacije koja je trenutno prisutna. Trenutni zakon ograničava postupke MPO-a i za heteroseksualne parove, onemogućava medicinskom osoblju koje se želi baviti ovom granom medicine da obavlja svoj posao u skladu sa međunarodnim standardima i znanstvenim postignućima, te direktno krši Hipokratovu zakletvu u dijelu u kojem ona eksplicitno govori o tome kako sve osobe imaju pravo na medicinske tretmane neovisno o seksualnoj orijentaciji. U konačnici, trenutni zakon je u suprotnosti s deklariranim demografskim politikama koje hrvatski političari često spominju” – rekao je Daniel Martinović, predsjednik i koordinator udruge Dugine obitelji.

Situacija teška i u drugim državama

Iz udruge koja okuplja LGBTIQ roditelje kažu kako, iako njihove članice imaju pozitivna iskustva u državama poput Njemačke, Austrije ili Sjeverne Makedonije, proces zna biti kompliciran i težak.

“Čak i u državama u kojima je LGBTIQ+ osobama formalno dozvoljen pristup postupcima potpomognute oplodnje, u praksi je čitav proces često težak, primjerice nije moguć ukoliko niste državljanin/ka te zemlje, ili postoji rizik od direktne/indirektne diskriminacije, uznemiravanja ili čak i nasilja. Zbog čega se ne bi single žene i ženski parovi mogli ostvariti kao roditelji u Hrvatskoj, ako to žele?

Naš cilj je da svima koji se zanimaju za MPO postupke, a pogotovo ženskim istospolnim parovima, pružimo informacije o mogućnostima osnivanja obitelji kroz zakonito dostupne postupke unutar Hrvatske i izvan nje. A u konačnici, nadamo se da će ova kampanja osvjestiti javnost kako trebamo novi Zakon o MPOu, koji bi uvelike olakšao procedure i za raznospolne i za istospolne parove.” – kaže Martinović.

Plakati vandalizirani već prvi dan kampanje

Koliko je Hrvatska još zatvorena po pitanju istospolnog roditeljstva ipak govori činjenica da su plakati udruge Dugine obitelji vandalizirani već prvi dan kampanje. Iako je prošlih godina kroz sudske presude u slučaju Šegota/Kožić istospolnim parovima u Hrvatskoj omogućeno da se prijave za udomiteljstvo ili posvajanje, čime je napravljen veliki pomak naprijed u području roditeljstva LGBTIQ osoba u Hrvatskoj, izgleda da je pred duginim obiteljima dugačak put u borbi protiv diskriminacije.

“Tužno je to što smo na neki način i očekivali da će naši plakati biti išarani, ili da ćemo na društvenim mrežama dobiti poruke koje su čisti govor mržnje. Govore nam kako su naše obitelji manje vrijedne, ponekad nam prijete smrću, a zabrinjavaju nas i poruke od raznih političara kako “naše društvo nije spremno”. Još puno moramo raditi na tome da LGBTIQ osobe u Hrvatskoj budu ravnopravne članice društva, ali mi ne planiramo stati u putu prema našoj viziji – društvu koje poštuje, prihvaća i slavi sve obitelji.” – komentirao je Martinović.

Znanost konzistentna: ne bi trebalo biti prepreka

U takvim društvima, točnije zemljama u kojima istospolni parovi uživaju ista prava kao i oni raznospolni i lakše osnivaju obitelji, provedena su razna istraživanja o duginim obiteljima kako bi se ustanovila stvarna situacija. Početkom ožujka  objavljeno je upravo takvo, veliko istraživanje u časopisu BMJ Global Health, koje su proveli istraživači iz SAD-a i Kine i koje se temelji na analizi čak 34 različitih studija iz zemalja u kojima su istospolni brakovi legalni, uključujući SAD, Veliku Britaniju i dijelove Europe. Ove studije uspoređivale su razvoj djece koju su odgajali heteroseksualni roditelji s onom koju su odgajali lezbijski i gay roditelji – a neke su studije uključivale i obitelji biseksualnih, queer ili transrodnih roditelja.

Analiza studije pokazala je kako djeca istospolnih parova ima jednako dobre psihološke i razvojne rezultate, a u nekim slučajevima i bolje, od djece heteroseksualnih parova. Jedan od zaključaka je i da djetetov razvoj nema mnogo veze sa seksualnom orijentacijom ili rodnim identitetom njihovih roditelja. To su pokazala i istraživanja provedena u Hrvatskoj, poput istraživanja “Ja nisam gej mama, ja sam mama” objavljenog 2016. godine i drugih istraživanja, od kojih je najnovije provedeno 2021/2022 godine.

“Znanost je konzistentna po pitanju toga da kao prvo LGBTIQ roditelji postoje i u Hrvatskoj i žive među nama, i kao drugo da djeca u duginim obiteljima ne pokazuju nikakve poteškoće u razvoju u odnosu na raznospolne parove. Vidimo porast duginih obitelji u našem društvu, sve više i više istospolnih parova odlučuje se za roditeljstvo i nažalost ženski parovi moraju se često odlučiti na odlazak u inozemstvo ukoliko se odluče za neku od metoda medicinski potpomognute oplodnje. Nadamo se da ćemo s ovom kampanjom osvijestiti probleme s kojima se susreću osobe u Hrvatskoj koje se odluče na MPO postupke, te da će ovo biti prvi korak prema pozitivnim promjenama koje će puno značiti našem društvu” – zaključuju iz udruge Dugine obitelji.