Index.hr: “Dugine obitelji: Sutkinja kaže da Vigilare ne diskriminira, poziva se na katekizam”

NAKON što je u siječnju ove godine pred Županijskim sudom u Zagrebu udruga Vigilare nepravomoćno proglašena krivom za diskriminaciju, poticanje na diskriminaciju i uznemiravanje LGBTIQ osoba i njihovih obitelji, ta udruga je u svojoj žalbi zatražila izuzeće sutkinje Sandre Artuković Kunšt zbog pristranosti.

Kao razlog za žalbu naveli su da je 2014. godine sudjelovala na konferencijama koje su se bavile feminističkim i LGBTIQ temama, kao i zbog toga što je iste te godine kao privatna osoba sudjelovala na Povorci ponosa u Zagrebu, objavila je danas udruga Dugina obitelj.

Udruga Dugine obitelji tužila je Vigilare zbog pokretanja peticije naziva “Stop homo-propagandi državne televizije. Zaustavimo fake-duge, zaštitimo djecu i obitelj!”, i to zbog dijela teksta koji navodi da je “takvo okruženje za djecu štetno te doprinosi stvaranju nezdravih pojedinaca, a time i nestabilnog društva” i “Hrvatska televizija preko homoseksualnog sadržaja želi skuhati našu djecu i cijelo društvo te nametanjem homo-propagande normalizirati ono što je neprirodno i nastrano”.

Vrhovni sud prihvatio žalbu, spis dobila sutkinja Travaš

Žalba udruge Vigilare prihvaćena je i Vrhovni sud Republike Hrvatske utvrdio je da postoji opravdana bojazan da je sutkinja pristrana zbog, kako navode, “izražavanja subjektivnih stavova u pogledu prava homoseksualnih osoba, doduše u ulozi zamjenice ministra pravosuđa”.

Vrhovni sud je u istom rješenju naveo da se spis može vrlo jednostavno odrediti nekom drugom sucu, ali iz Duginih obitelji tvrde da je posebno neobičan razvoj događanja u kojem je spis dodijeljen sutkinji Jadranki Travaš.

Sutkinja Jadranka Travaš poznata je javnosti budući da je 2011. godine presudila da tadašnji izvršni dopredsjednik Dinama Zdravko Mamić nije diskriminirao gay populaciju kada je rekao da “gay nogometaši ne mogu igrati za reprezentaciju”. Mamić je nakon te izjave dodao da je “želio objasniti da je nogomet grub sport te da ne može zamisliti da homoseksualac ide glavom na kopačku, ali da takve osobe vidi kao baletane, tekstopisce ili novinare”.

Protiv takve presude sutkinje Travaš četiri organizacije civilnog društva podnijele su žalbu Vrhovnom sudu, koji 17. lipnja 2015. donosi odluku da je predsjednik GNK-a Dinama Zdravko Mamić počinio izravnu diskriminaciju svojim izjavama te da mora objaviti javnu ispriku i zabranio mu je ponavljanje djela govora mržnje prema LGBT osobama, napominju iz udruge.

Predsjednik udruge: Bili smo jako zatečeni

“Bili smo jako zatečeni dodjeljivanjem spisa sutkinji Jadranki Travaš, budući da nam je ona već poznata po slučaju Mamić. Pravnici su nam objasnili da je vrlo neobično da se u Hrvatskoj sudac ili sutkinja proglase pristranim i isključe iz slučaja, pogotovo zbog stavova koji su zapravo u skladu s ustavnim vrijednostima. Ispada da je sutkinja Artuković Kunšt isključena iz slučaja jer je feministkinja i zato što podržava pravo LGBTIQ osoba da budu ravnopravne osobe u društvu. No kada saznate tko je nova osoba kojoj je dodijeljen slučaj, zapitate se što se tu točno događa i po kojem kriteriju se dodjeljuju slučajevi sucima i sutkinjama” izjavio je Daniel Martinović, predsjednik udruge Dugine obitelji.

Danas je sutkinja Travaš presudila u ponovljenom slučaju i utvrdila da udruga Vigilare nije diskriminirala pokretanjem peticije u kojoj je tvrdila da su dugine obitelji štetne za djecu, neprirodne i nastrane.

Udruga Dugine obitelji navodi da se, pojednostavljeno, u presudi navodi da je, iako izjave poput “kuhanja djece” jesu diskriminacija, udruga Vigilare praktički izuzeta od hrvatskog Zakona o suzbijanju diskriminacije jer promiče nauk katoličke crkve, i čak u točki 30. presude sutkinja uzima u obzir i citira katekizam Katoličke crkve u kojem spominje da je “homoseksualnost čin sam sebi neuredan” i “protivan naravnom zakonu”.

“Istospolne zajednice su novina u zakonodavstvu”

Dalje, u točki 33. presude sutkinja Travaš navodi da su “istospolne zajednice novina u hrvatskom zakonodavstvu, stoga nije moguće sa sigurnošću, a ni sa znanstvenog stajališta procijeniti utjecaj na sve segmente društvenih odnosa”, stoga udruga Vigilare može izraziti mišljenje da je “podizanje djece u istospolnim zajednicama štetno”, iako je Zakon o životnom partnerstvu osoba istog spola na snazi od 2014. godine, s više od 400 sklopljenih životnih partnerstava do danas.

Sutkinja nije uzela u obzir ni to da su čak i u Hrvatskoj provedena istraživanja kojima je utvrđeno da podizanje djece u istospolnim zajednicama nema štetnih posljedica za samu djecu, a svjetska znanstvena zajednica o toj temi ima konsenzus već zadnjih 50 godina. Zaključak je da je za dobrobit djeteta bitna stabilnost obitelji i briga prema djetetu, a ne seksualna orijentacija ili rodni identitet roditelja, navodi udruga.

Dugine obitelji: Nevjerojatno je da sutkinja citira katekizam

“Naravno da ćemo se žaliti na presudu, nevjerojatno je da u hrvatskom pravosuđu imamo slučaj gdje sutkinja citira katekizam Katoličke crkve. Cjelokupna presuda izgleda kao da ne živimo u Hrvatskoj, u kojoj Ustav jasno propisuje zajamčeno pravo svakome na štovanje i pravnu zaštitu njegova osobnog i obiteljskog života, nego u zemlji gdje je religija iznad zakona, poput nekih zemalja gdje smo nedavno vidjeli što se događa kada religijski vođe zauzmu čelna mjesta u državi”, rekao je Martinović.

Svatko ima pravo da iznese svoje mišljenje, ali sloboda govora ne znači slobodu od posljedica tog govora, napominje.

“LGBTIQ osobe u Hrvatskoj i njihove obitelji izložene su čestoj diskriminaciji, koja dovodi od toga da se na karnevalima spaljuju dugine zastave ili kipovi istospolnih parova s djecom, do toga da su nedavno huligani u Zagrebu pokušali spaliti i stvarnu gej osobu. Pouzdajemo se u hrvatsko pravosuđe da će nas zaštiti temeljem Ustava i Zakona o suzbijanju diskriminacije, a ne da će se događati ovakvi slučajevi gdje sutkinja kojoj je već srušen slučaj o govoru mržnje prema LGBTIQ osobama opet sudi u sličnom postupku i onda donese ovakvu presudu. Jučer sudovi donose odluku da se mediji cenzuriraju, danas donose odluku da katekizam Katoličke crkve ima prednost pred Ustavom i zakonima, što nas čeka sutra?” upitao je Martinović.

Batarelo: Ovo je velika pobjeda

O presudi se oglasio i Vice John Batarelo, koji kaže da je ovo velika pobjeda za demokraciju i slobodu vjeroispovijesti. 

“Pobjeda na Županijskom sudu u Zagrebu danas nije samo pobjeda Vigilare, nego je velika pobjeda općenito za demokraciju, sloboda govora, sloboda izražavanja i sloboda vjeroispovijesti u Hrvatskoj.

Sud je samo potvrdio ono što svi zdravorazumski znamo i što očekujemo u demokratskim društvima, to jest da neki imaju drukčije mišljenje.

Iako se ne slažem niti društveno niti moralno sa suprotnom stranom (jer smatram kao katolik da je to grijeh i da nije dobro za društvo), to ne znači da imam niti da imamo išta osobno protiv takvih skupina. Molim za njihovo obraćenje. O njihovim činovima ima Onaj koji će na kraj vremena svima suditi.

No, borit ćemo se kao lavovi za društvo temeljeno na kršćanskim vrednotama, jer te vrednote su temelji zapadne civilizacije. Bez tih temelja društvo i civilizacije prvo uđu u kaos, a onda se raspadnu i nestanu.

A to što sada suprotna strana govori o ‘homofobnoj’ odluci, opet je etiketiranje. Što misle da s jednom stereotipičnom riječi sve mogu promijeniti ili uplašiti? Ta vremena su prošla.

“Računamo na vašu duhovnu i materijalnu potporu”

Nakon što je Vrhovni sud vratio slučaj na početak, nakon što je opomenuo sutkinju Artuković Kunšt da je bila potpuno pristrana, zanimljivo je sada pročitati ovu presudu temeljeno na pravu i razumu (a ne subjektivnih emocija).

Hvala vam svima na podršci do sada, a pretpostavljam da će ovaj slučaj ići dalje… pa računamo na vašu daljnju duhovnu i materijalnu potporu.

Hvala odvjetničkom uredu Jagar i Grebenar u Zagrebu. Svaka čast, ljudi!

Još jedanput i najvažnije… Deo gratias!” napisao je Batarelo.

Izvor (fotografija i tekst): https://www.index.hr/vijesti/clanak/dugine-obitelji-sutkinja-kaze-da-vigilare-ne-diskriminira-poziva-se-na-katekizam/2306239.aspx