Index.hr: “Gej par koji želi posvojiti dobio na sudu, ministarstvo ih hoće spriječiti žalbom”

MLADEN KOŽIĆ I IVO ŠEGOTA životni su partneri koji žele posvojiti djecu. Nakon što su se žalili Ministarstvu za demografiju na odluku zagrebačkog Centra za socijalnu skrb koji ih nije htio uključiti u postupak procjene i prikladnosti za posvojenje djece, Ministarstvo je u srpnju prošle godine odbilo njihovu žalbu kao neosnovanu zbog čega su Kožić i Šegota podnijeli tužbu Upravnom sudu u Zagrebu, piše Večernji list.

Iako je taj sud 21. travnja donio nepravomoćnu presudu da se istospolnim parovima dopusti pravo na procjenu za posvojitelje, što su iz udruge Dugine obitelji ocijenili povijesnim, Ministarstvo rada, obitelji i socijalne politike odmah je najavilo da će iskoristiti svoju mogućnost žalbe. Za to su imali 15 dana, a kako doznaje Večernji, to su i učinili.

“Slučaj predugo traje”

“Mi smo dobili informaciju da je Ministarstvo uistinu podnijelo žalbu uz obrazloženje da presuda nije dovoljno jasna, ali mi mislimo da nema osnove za to. U presudi se jasno navodi i Zakon o suzbijanju diskriminacije i Ustav. Ne znam kakvi pravnici tamo rade i zar im se doslovno treba nacrtati da moraju uzeti u obzir te zakone i Ustav pri donošenju nove odluke te da istospolni partneri imaju jednaka prava kao bračni drugovi, odnosno da im se mora dopustiti da uđu u procjenu za posvojitelje? No zapravo nam se čini da su oni samo pred lokalne izbore željeli malo dobiti na vremenu”, rekao je predsjednik udruge Dugine obitelji Daniel Martinović i dodao kako smatra da Ministarstvo bježi od političke odgovornosti te želi da Sud zapravo umjesto njih na kraju donese odluku.

“Nedavna odluka Upravnog suda u Zagrebu poništila je rješenje Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku od 17. srpnja 2020. godine te je Ministarstvu naloženo da riješi žalbu tužitelja najkasnije 60 dana od presude. S obzirom na to da je riječ o nepravomoćnoj presudi suda, koja navodi kako je prethodno rješenje Ministarstva poništeno iz procesnih razloga, Ministarstvo će iskoristiti mogućnost žalbe jer drži da presuda nije pravovaljano obrazložena”, poručili su iz Ministarstva nakon presude, no isto tako su napomenuli da će u konačnici postupiti kao i do sada po svakoj pravomoćnoj presudi.

“Mi ćemo s naše strane učiniti sve da se taj slučaj što prije riješi jer već predugo traje. Kožić i Šegota su već udomitelji dvoje djece i nama su na sastanku u Ministarstvu prije mjesec dana postavljali pitanja o njima. Mi smo vidjeli da su oni upućeni konkretno u taj slučaj i izrazili su zadovoljstvo što sve dobro napreduje i što nema problema. S druge strane, oni osporavaju mogućnost da ta djeca jednog dana možda budu i posvojena te kalkuliraju zbog nekoliko glasova s desnice”, kazao je Martinović i dodao kako će Sanja Bezbradica Jelavić, odvjetnica koja zastupa Šegotu i Kožića, tražiti da se postupi po presudi. Istaknula je i kako ih je sama presuda zapravo ugodno iznenadila. Bili su spremni ići sve do Europskog suda za ljudska prava.

“Posljednjih nekoliko godina uistinu možemo vidjeti pozitivan pomak u tom pitanju iako je tužno da se uopće moramo pravno boriti. Promijenio se zakon o udomiteljstvu 2019. godine i nadamo se da će se uskoro riješiti pitanje posvajanja. Nadamo se da će uskoro i u Hrvatskoj situacija biti kao u nekim zapadnim zemljama s kojima nas toliko često naši političari uspoređuju”, rekao je Martinović i istaknuo još jedan apsurd. Nema, naime, prepreke da neka LGBTQ osoba samostalno posvoji dijete, no stvari se kompliciraju ako je riječ o dvije osobe koje imaju registrirano istospolno partnerstvo.

Udruga okuplja 100 do 200 obitelji

Udruga Dugine obitelji okuplja upravo LGBTIQ parove i pojedince koji imaju djecu ili žele imati djecu, a službeno je registrirana 2017. godine iako djeluje već puno desetljeće.

“Jedna osoba može posvojiti. Onda njezin partner ili partnerica mogu posvojiti to dijete i to je u redu. Bitno je samo da se ne kaže da istospolni partneri mogu posvojiti dijete. Želimo pokazati da Dugine obitelji u Hrvatskoj postoje, živimo ovdje, plaćamo porez kao svi drugi. Mi okupljamo različite obitelji, ima ljudi koji imaju djecu iz prijašnjih veza ili brakova, ima parova koji idu u inozemstvo na medicinski potpomognutu oplodnju ili posvajaju u drugim zemljama… Sad već okupljamo od 100 do 200 obitelji”, istaknuo je Martinović.

Izvor (fotografija i tekst): https://www.index.hr/vijesti/clanak/gej-par-koji-zeli-posvojiti-dobio-na-sudu-ministarstvo-ih-hoce-sprijeciti-zalbom/2278466.aspx