Objavljen priručnik o duginim obiteljima za djelatnike Centara za socijalnu skrb

U današnjem svijetu, raznolikost obiteljskih struktura postaje sve uočljivija. Upravo u tom kontekstu, Udruga Dugine obitelji sa zadovoljstvom predstavlja svoje najnovije izdanje, nastalo u sklopu projekta “Sve obitelji su ravnopravne” – priručnik o duginim obiteljima namijenjen djelatnicima Centara za socijalnu skrb. Ovaj priručnik ima neizmjernu važnost jer pruža potrebne informacije, smjernice i alate za podršku djelatnicima u njihovom radu s LGBTIQ+ obiteljima.

Jedan od ključnih ciljeva priručnika je pružiti djelatnicima centara za socijalnu skrb dublje razumijevanje duginih obitelji i njihovih specifičnih potreba. Poglavlja posvećena terminologiji, zakonodavstvu i pravnim okvirima omogućavaju djelatnicima da se upoznaju s relevantnim propisima koji se odnose na dugine obitelji. Osim toga, priručnik obuhvaća i znanstvena istraživanja vezana za roditeljstvo LGBTIQ+ osoba kako bi se osiguralo da djelatnici imaju pristup najnovijim spoznajama i shvaćanjima u tom području.

Priručnik pruža i praktične smjernice koje pomažu djelatnicima centara za socijalnu skrb u svakodnevnom radu s duginim obiteljima. Poglavlja su posvećena komunikacijskim vještinama, pristupu i podršci LGBTIQ+ roditeljima, djeci i mladima. Djelatnici će dobiti primjere najbolje prakse za uspostavljanje povjerenja, razumijevanje specifičnih izazova i pružanje podrške u cilju jačanja obiteljskih veza. Također, priručnik se bavi temama kao što su posvajanje, udomiteljstvo i prava djece, pružajući djelatnicima sveobuhvatan pregled relevantnih pitanja.

Važan aspekt priručnika je promicanje senzibilnosti i uklanjanje predrasuda. Kroz informacije i podatke u priručniku, djelatnici Centara za socijalnu skrb imaju priliku razviti osjetljivost i razumijevanje za potrebe duginih obitelji. Ovaj pristup omogućuje djelatnicima da pruže podršku temeljenu na jednakosti, poštovanju i razumijevanju, stvarajući sigurno okruženje za sve obitelji.

Priručnik o duginim obiteljima za djelatnike Centara za socijalnu skrb predstavlja važan korak naprijed u osiguravanju podrške i razumijevanja za LGBTIQ+ obitelji. Kroz poglavlja koja se bave zakonodavstvom, terminologijom, znanstvenim istraživanjima i praktičnim smjernicama, priručnik omogućuje djelatnicima da obavljaju svoj rad na najbolji mogući način. Njegova svrha je razvijanje senzibilnosti, uklanjanje predrasuda i stvaranje inkluzivnog okruženja u kojem sve obitelji osjećaju sigurnost i podršku.

Udruga Dugine obitelji je ponosna na izdanje ovog priručnika i vjeruje da će doprinijeti pozitivnim promjenama u radu Centara za socijalnu skrb diljem Hrvatske. Kroz kontinuiranu podršku i obrazovanje, zajedno možemo izgraditi društvo u kojem se različitost obiteljskih struktura slavi i cijeni.

Priručnik možete pronaći ovdje:
PDF dokument: Priručnik o duginim obiteljima CZSS


Projekt “Sve obitelji su ravnopravne” je podržan sa 148.059,76 € financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP i Norveških grantova. Nositelj projekta je udruga Otvorena medijska grupa, dok partnerice na projektu su udruga Dugine obitelji i udruga Dikkedokken Filmlaug iz Norveške.