Pozivamo na uključivanje u e-savjetovanje izmjena Zakona o udomiteljstvu: životni partneri moraju biti uključeni u sve Zakone, ne samo kada plaćaju pristojbe, naknade ili poreze

Unatoč presudama Upravnog suda i Ustavnog suda RH, kojima je potvrđeno da životni partneri mogu postati udomitelji, Vlada Republike Hrvatske i dalje ne želi ih eksplicitno uvrstiti u Zakon o udomiteljstvu, iako to čini u drugim zakonima i propisima.

Podsjetimo, nakon strašnog slučaja smrti djevojčice Nikol, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović u travnju ove godine najavio je izmjene Zakona o udomiteljstvu kako bi, prema njegovim riječima, pojednostavio proces udomljavanja i osnažio mogućnost udomiteljstva. Upitan tada što će biti s statusom životnih partnera u izmjenama zakona, ministar je odgovorio da je to “pitanje o kojem će se provesti šira javna rasprava i u kojem će i svjetonazorski modeli i društvena klima određivati koji će biti smjer razvoja našeg društva”, te da će “interes djeteta na prvom mjestu”.

U međuvremenu, sudske odluke potvrdile su kako životni partneri ne smiju biti diskriminirani i mora im se omogućiti jednako postupanje kao i bračnim drugovima po pitanju udomiteljstva ili posvajanja. Struka je više puta jasno i glasno izrazila stav kako je udomiteljska obitelj bolja opcija za dijete nego u dom za nezbrinutu djecu, pri čemu seksualna orijentacija udomitelja nije važna, kao što je naglašeno u priopćenju preko hrvatskih 200 znanstvenika, većinom psihologa, sociologa i pedagoga. I najvažnije, broj djece u sustavu ne smanjuje se – kad bi Hrvatska udvostručila broj domova svih vrsta, svjedoče ravnatelji domova, popunila bi ih u tjedan dana.

Unatoč svemu, HDZ-ova Vlada i dalje ne želi unaprijediti Zakon o udomiteljstvu kako bi on uistinu proširio broj potencijalnih udomitelja i omogućio veći broj osoba koje bi mogle pružiti siguran dom djeci koja svoje noći provode u domu. Čak štoviše, tijekom izrade izmjena Zakona o udomiteljstvu ovog proljeća, Ministarstvo se žalilo na presudu Upravnog suda kojom se životnim partnerima omogućuje da postaju posvajatelji.

“Životne partnere Vlada navodi u zakonima kada se radi o plaćanju poreza ili nekim drugim sferama života; primjerice početkom ovog mjeseca izmijenjen je Zakon o općem upravnom postupku i tamo se životni partneri izričito navode uz bračne drugove. Zbog čega je HDZ-ovoj vladi toliki problem navesti životne partnere i u Zakonu o udomiteljstvu? Ako im je stvarno stalo do dobrobiti djece, proširili bi broj osoba koje mogu postati udomitelji, a ne ovako čime poručuju da je po njima djeci bolje u domu nego da ih udome ili posvoje životni partneri” izjavio je predsjednik udruge Dugine obitelji, Daniel Martinović.

U udruzi, čiji su članovi Mladen Kožić i Ivo Šegota uspješno udomili dvoje djece, navode pravnu nesigurnost s kojom se njezini članovi i članice i dalje susreću kao glavni razlog zašto bi trebalo eksplicitno navesti i životne partnere u Zakon o udomiteljstvu.

“Iako imamo presude dva važna suda, Upravnog i Ustavnog, i dalje se može dogoditi da će netko ignorirati Zakon o životnom partnerstvu i ponuditi svoju interpretaciju; vidjeli smo to prije pet godina kada su tri istospolna para bila odbijena od tadašnjeg Ministarstva da postanu posvojitelji i udomitelji, vidjeli smo to i nakon nedavne presude Ustavnog suda kada je ravnateljica nadležnog Centra odlučila ne prihvatiti presudu prema kojoj Kožić i Šegota mogu udomiti. Dok ne budemo imali bračnu jednakost u Hrvatskoj, zakoni moraju biti jasni, i ponižavajuće je kada vidite da se to događa u svim zakonima osim onih vezanih uz prava djece.”, nastavlja Martinović.

“Dok je Ministarstvo radilo na izmjenama Zakona, tijekom 2021. godine nekoliko je životnih partnera i partnerica uspješno udomilo djecu, no svejedno uz strah da će tijekom procesa biti odbijeni ili izloženi diskriminaciji. Interes među LGBTIQ+ osobama za posvajanjem i udomiteljstvom posvoji, no mnogi su u strahu da će morati prolaziti kroz pravnu odiseju poput Kožića i Šegote.”

Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udomiteljstvu trenutno se nalazi na e-savjetovanju, koje je aktivno do 3. studenog.

“Pozivamo ovim putem sve građane i građanke Republike Hrvatske koji žele graditi društvo koje poštuje, prihvaća i slavi sve obitelji da se priključe e-savjetovanju Zakona o udomiteljstvu na način da ostave komentar kako bi u Zakon trebalo eksplicitno navesti i životne partnere. Dovoljno je svega par minuta i tom malom akcijom uvelike ćete pomoći borbi za ravnopravnost duginih obitelji u našem društvu. I naravno, mi nećemo prestati s našim zagovaranjem, jer svako dijete zaslužuje dom i roditelje koji će ga voljeti.” zaključio je Martinović.