Službena potvrda: nakon tri godine pravnih bitaka, životni partneri Mladen i Ivo postali su udomitelji i pružili dom za dvoje djece

Pravna odiseja životnih partnera Mladena Kožića i Ive Šegote napokon je doživjela sretan kraj: iz udruge Dugine obitelji u ponedjeljak je službeno potvrđeno da je taj zagrebački par udomio dvoje djece.

Podsjetimo, Kožić i Šegota 2017. su se godine prijavili u lokalni Centar za socijalnu skrb u želji da postanu udomitelji. Njihov je zahtjev uredno zaprimljen, obavili su sve potrebne evaluacije i krenuli na edukacije o udomiteljstvu, no nedugo poslije toga zahtjev im je odbijen jer “ne ispunjavaju uvjete da postanu udomitelji” – samo zato što su u životnom partnerstvu. Da je jedan od dvojice životnih partnera odlučio postati samostalni udomitelj, pravna borba koja je trajala tri godine ne bi se uopće dogodila.

Srećom, u prosincu 2019. godine Upravni sud u Zagrebu presudio je da Mladen Kožić i Ivo Šegota, životni partneri, mogu postati udomitelji, a u veljači 2020. Ustavni sud je donio odluku kojom je de facto potvrdio tu presudu i naveo da se Zakon o udomiteljstvu koji je trenutačno na snazi u Republici Hrvatskoj mora tumačiti tako da uključuje životne partnere ravnopravno kao i ostale udomitelje, i da je to jedina ispravna interpretacija Zakona.

U proljeće 2020. Ministarstvo obitelji donijelo je rješenje koje pobija odbijenicu Centra za socijalnu skrb te su Ivo i Mladen ponovo prošli kroz proces procjene – ovaj put s pozitivnim ishodom. Nakon što su dobili dozvolu za bavljenje udomiteljstvom, postali su i udomitelji – budući da su, kao što su više puta ponovili u posljednje tri godine, pristali na to da budu udomitelji više djece, bez obzira na dob ili poteškoće u razvoju.

Prema uputama nadležnog Centra za socijalnu skrb, informacije o djeci ne smiju dijeliti, i u skladu s tim, životni partneri Kožić i Šegota donijeli su odluku kako više neće izlaziti u medije i davati izjave. No, poručili su kako su udomili dvoje djece, i kako ih u budućnosti žele udomiti još.

“Možemo samo reći da su naši članovi Ivo i Mladen jako sretni s novim članovima kućanstva, i da prolaze sve što i ostale obitelji; čitaju priče djeci, zajedno kuhaju, šetaju psa, otišli su zajedno na more i tako dalje. Jako nam je drago da su institucije ispoštovale odluke sudova, i ovo nam daje nadu da se stvari u našoj zemlji ipak mogu promijeniti”, rekao je medijima predsjednik udruge Dugine obitelji, Daniel Martinović.

“Znamo za još jedan par koji je bio odbijen, i sad se vratio na procjenu u Centar. U našem članstvu imamo još parova koji su zainteresirani za udomiteljstvo, ali i i posvajanje. Planiramo organizirati edukacije kao udruga, kako bismo sve zainteresirane LGBTI osobe informirali o tome kako mogu pomoći napuštenoj djeci, i pružiti im topli dom i ljubav koju zaslužuju”.

Posvajanje je iduća postaja koju Dugine obitelji planiraju proći na putu prema bračnoj i obiteljskoj jednakosti za sve građane i građanke Republike Hrvatske. Nedavne presude Ustavnog suda životnim partnerima otvaraju mogućnost da postanu posvojitelji, budući da se njima potvrđuje kako oni moraju imati jednak tretman kao i bračni drugovi, što se i dogodilo u slučaju Kožića i Šegote, iako Zakon o udomiteljstvu eksplicitno ne spominje životne partnere.

“Naš Ustav i naši zakoni vrlo su jasni i jednostavni; osobe ne smiju biti diskriminirane zbog seksualne orijentacije i/ili rodnog identiteta. I nas je iznenadilo što se ovaj slučaj zapravo dosta brzo riješio. Pravno gledajući; očekivali smo da ćemo ići do Europskog suda za ljudska prava, i bili smo spremni na minimalno pet godina pravnih bitaka umjesto ‘samo’ tri godine. I ne smijemo zaboraviti da je u cijeloj ovoj priči najvažnija dobrobit djece, koja je također istaknuta u presudama sudova. Ne postoji dijete kojem bi bilo bolje provesti djetinjstvo u domu za nezbrinutu djecu, nego uz podršku odraslih osoba, pa tako i uz dvojicu muškaraca”, dodao je Martinović.

“Svim komentatorima koji se brinu kako će biti djeci s gej roditeljima poručili bismo da su upravo oni dio tog društva, da preispitaju svoje stavove o homoseksualnosti, i da razmisle kako se oni sami odnose prema najranjivijim skupinama. Djeca u duginim obiteljima u Hrvatskoj postoje već godinama, ima ih sve više i više, sad i u udomiteljskim obiteljima, i vidimo kako nam podrška raste. Iskreno se želimo zahvaliti svima koji su nam u posljednje tri godine pružali podršku, ali tu ne prestajemo i nećemo prestati dok se ne izborimo za potpunu bračnu i obiteljsku jednakost”, poručuju iz udruge Dugine obitelji.